AB, Ukraynalılara geçici koruma vermeye hazırlanıyor

Geçici koruma statüsü verilen Ukraynalılar geçici süreyle oturum izni alabilecek; eğitim, sağlık, çalışma izni, barınma yardımı gibi imkanlardan faydalanacak.

Haberler 03.03.2022 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Brüksel

Avrupa Birlii (AB) Komisyonu, savatan kaçarak AB ülkelerine giden Ukraynallara geçici koruma statüsü verilmesi için teklif hazrlad.

Komisyonun teklifine göre, ABnin Geçici Koruma Yönergesi harekete geçirilecek. Böylece geçici koruma statüsü verilen Ukraynallar AB ülkelerinde oturma izni alabilecek, eitim ve salk hizmetlerinden faydalanacak, i bulup çalabilecek.

Ukraynallara ayrca sosyal refah yardm, barnma yardm ve geçim yardm gibi imkanlar verilebilecek.

Refakatsiz çocuklar da geçici koruma kapsamnda yasal koruyucularn korumas altnda olacak ve eitim alabilecek.

Ukraynal olmayp mülteci olarak veya uluslararas koruma altnda bu ülkede yasal olarak yaayan ve kendi ülkesine dönme imkan bulunmayan kiiler de ABnin geçici koruma imkanndan faydalanabilecek.

Geçici koruma ilk aamada 1 yl için verilecek, daha sonra duruma göre iki kez 6ar ay uzatlmas mümkün olacak. AB Komisyonu, Ukraynadaki duruma bal olarak uygulamann durdurulmasn daha erken de teklif edebilecek.

ABnin Geçici Koruma Yönergesinin uygulanmasnda formaliteler azaltlacak. Ayrca üye ülkelerin yükü paylamas amacyla dayanma platformu kullanlacak. Bunun koordinasyonunu AB Komisyonu yapacak.

Snr kontrolleri gerektiinde gevetilecek

AB Komisyonu, Geçici Koruma Yönergesinin harekete geçirilmesi dnda AB snr yönetimini basitletirecek. Ukrayna snrnda istisnai durumlarda snr görevlileri belirli kiiler için kurallar geçici olarak gevetebilecek.

AB üyesi olmayan ülkelerin vatandalar da giri koullarn karlamasa bile Ukrayna snrndan ABye alnacak. Bu kiilerin kendi ülkelerine gitme imkanlar varsa geçi için yardm yaplacak.

Teklif yarn görüülecek

AB Komisyonunun teklifinin AB Konseyi tarafndan kabul edilmesi gerekiyor. AB Konseyini oluturan üye ülkelerin çou daha önce bu teklife scak baktklarn belirtmiti.

Teklifin yarn AB Adalet ve çileri Konseyinde üye ülkelerin içileri bakanlarnca deerlendirilmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git