AB ve NATO'dan iş birliğine yönelik ortak bildiri

AB ve NATO arasında karşılıklı iş birliğinin artırılmasını öngören ortak bildiri imzalandı

Haberler 11.07.2018 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AB Komisyonu Bakan Jean-Claude Juncker:

AB Komisyonu, savunma harcamalarn 22 kat artrmay ve toplam savunma harcamalarn 2021-2027 arasnda 27,5 milyar avroya çkarmay teklif etti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg:

Karmak ve öngörülemez güvenlik durumuyla kar karya olduumuz bu zamanda halklarmz güvende tutmak için beraber çalmalyz

BRÜKSEL - AB ile NATO arasnda i birliini artrmaya yönelik ortak bildiri imzaland.

Brükseldeki AB Konseyi binasndaki imza törenine AB Konseyi Bakan Donald Tusk, AB Komisyonu Bakan Jean-Claude Juncker ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg katld.

Ortak bildirinin altna Tusk, Juncker ve Stoltenberg imza att.

mza töreninin ardndan düzenlenen basn toplantsnda konuan Juncker, 2016da imzalanan ilk bildiriden bu yana AB ile NATO arasndaki i birliinin derinletiine dikkati çekti. AB Komisyonu Bakan, Ortaklmzn önemli bir dönüm noktas olan bugünün bildirgesini memnuniyetle karlyorum. Bu bildiri son iki ylda birlikte attmz admlara dayanyor ve birbirimize olan taahhütlerimizi güçlendiriyor. dedi.

Son yllarda ABnin savunma alannda büyük ilerleme kaydettiine iaret eden Juncker, Yeni bütçe tekliflerimizin bir parças olarak, AB Komisyonu, savunma harcamalarn 22 kat artrmay ve toplam savunma harcamalarn 2021-2027 arasnda 27,5 milyar avroya çkarmay teklif etti. ifadelerini kulland.

Stoltenberg ise NATO ve ABnin söz konusu yeni ortak bildirisi i birliimizi derinletirmek istediimizin bir göstergesidir. Karmak ve öngörülemez güvenlik durumuyla kar karya olduumuz bu zamanda halklarmz güvende tutmak için beraber çalmalyz. dedi.

Ortak Bildiri

mzalanan ortak bildiride NATO ve ABnin iki yl önce Varova Zirvesinde alnan kararlarn uygulamaya koyulduu belirtilerek, bu çerçevede i birlii alanlar Akdenizde snmac kaçakçlyla mücadele için yürütülen i birlii, hibrit tehditler, siber saldrlar, krizlere hazrlk seviyesi, ortak tatbikatlar, güvenlik ve savunma eklinde sraland.

Sürekli deien ve daha karmak hale gelen güvenlik snamalar karsnda NATO ve ABnin i birliini sürdürmesinin kilit öneme sahip olduu belirtilen bildiride, taraflarn i birliini derinletirme konusunda kararl olduu aktarlarak, özellikle alnan kararlarn uygulamaya konulmasnn önemli olduu ifade edildi.

Bu çerçevede NATO ve ABnin hzl ve görülür ekilde ilerleme kaydetmeyi planlad alanlar askeri hareketlilik, terörle mücadele, nükleer, kimyasal, biyolojik ve radyolojik tehditlere kar dayankll artrma, güvenlik ve bar gündeminde kadnn rolünü artrma olarak sraland.

Bildiride, NATO ve ABnin ortaklaa gelitirdii savunma kabiliyetlerinin uyumlu, tamamlayc ve birlikte çalabilir olmas gerektii kaydedilirken, Bu kabiliyetleri gelitiren ülkelerin egemen kararlar göz önünde bulundurulmak kaydyla, kabiliyetler iki örgütün de kullanmna açk olmal. vurgusu yapld.

Ana Sayfaya Git