AB yaptırımlarına Rusya’dan yanıt: Yanıtsız kalmayacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Avrupa Birliği’nin (AB), Aleksey Navalni’nin Novichok ile suikast girişimine karıştığı gerekçesiyle 6 kişi ve 1 kuruluşa yaptırım uygulama kararının ardından, “Bu adımlar yanıtsız kalmayacak” açıklaması yaptı.

Haberler 17.10.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya Dileri Bakanl Sözcüsü Maria Zakharova basna yapt açklamada, ABnin Navalni olay ve Libyadaki durum nedeniyle Ruslara uygulad yaptrmlarn Moskovadan uygun bir yant alacan söyledi. Bu admlar yantsz kalmayacak diyen Zakharova, ABnin yapt açklamalar saçmaln eiinde eklinde nitelendirdi.

ABDEN 6 K VE 1 KURULUA YAPTIRIM

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, sosyal medya hesab üzerinden yapt açklamada Rusyann kimyasal silahlarn kullanlmas ve yaygnlamas kabul edilemez ve uluslararas hukuka aykrdr. AB, Navalninin (Rus muhalif lider ) Noviçok ile suikast giriimine karan 6 kii ve 1 kurulua yaptrm uygulad ifadelerini kulland.

ABden yaplan açklamada konseyin, 20 Austosta Rusyada Noviçok grubunun toksik sinir ajanyla zehirlenen Aleksey Navalniye suikast giriimine karan 6 kii ve bir kurulua kar kstlayc önlemler ald belirtilirken u ifadelere yer verildi:

Karar Dileri Konseyinin 12 Ekimde varlan siyasi anlamann ardndan geldi. Kabul edilen kstlayc tedbirler, bireyler için ABye seyahat yasa ve mal varlnn dondurulmas ve kurulu için de mal varlnn dondurulmasndan olumaktadr. Ek olarak, ABnden kii ve kurulularn listede yer alanlara fon ayrmas yasaktr. Navalni davasyla balantl 6 kii ve 1 kuruluun belirlenmesi, kimyasal silahlarn kullanlmas ve yaygnlamasna kar kstlayc önlemler çerçevesinde gerçekleti.

NELER OLMUTU?

Rusyann Tomsk ehrinden 20 Austosta Moskovaya gitmek için uçaa binen Rus muhalif lider Navalninin uçu srasnda rahatszlanmasnn ardndan, uçak Omsk ehrine ini yapt. Hastaneye kaldrlan Navalninin çayna zehir kartrld ileri sürülmütü. Navalni daha sonra, 22 Austosta Omsktan özel bir uçakla tedavi için Almanyann bakenti Berlinde bulunan Charite Hastanesine nakledildi. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylülde, Navalninin sinir hastalklaryla mücadelede kullanlan Noviçok grubuna ait bir kimyasal ile kesin olarak zehirlendiinin tespit edildiini açklamt. Seibert, Navalninin zehirlendiinin sveç ve Fransadaki 2 ayr bamsz laboratuvar tarafndan daha dorulandn kaydetmiti.

Ana Sayfaya Git