AB yeni liderini arıyor

AB ülkelerinde Avrupa Parlamentosu milletvekillerini belirleyecek seçimler, aynı zamanda AB Komisyonu Başkanının kararlaştırılması açısından önem taşıyor.

Haberler 22.05.2019 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine günler kala henüz Avrupa Birlii (AB) Komisyonu Bakannn seçilme yöntemi tam olarak netlemezken, seçimlere katlacak siyasi gruplarn bu pozisyon için öne sürdüü liderler dikkati çekiyor.

AB genelinde 23-26 Maysta tüm üye ülkelerde AP seçimleri düzenlenecek. Her 5 ylda bir gerçekleen AP seçimlerinin ardndan AB kurumlarnn da yeni bakanlar bu yl içinde belirlenecek. AB Konseyi Bakan Donald Tusk, AB Komisyonu Bakan Jean-Claude Juncker ve AP Bakan Antonio Tajaninin yerlerini kimlerin alaca merak konusu olmaya devam ediyor.

Spitzenkandidat süreci

Son AP seçimlerinden sonra uygulanan Spitzenkandidat süreciyle parlamentoda en çok oyu alan siyasi grubun gösterdii aday AB Komisyonu Bakanlna seçildi. Bu seçimlerin ardndan da ayn sürecin uygulanp uygulanmayaca hala tartlyor.

AB liderlerinin 28 Maysta Brükselde bir araya gelerek Spitzenkandidat sürecinin uygulanp uygulanmayacana karar vermesi ve ortak bir aday arayna girmesi bekleniyor. Almanya Spitzenkandidat sürecini açk bir ekilde desteklerken Fransa ve Lüksemburg kar çkyor.

Bu süreç olmazsa üye ülkelerin AP seçimleri sonuçlarn göz önüne alarak AB Komisyonu Bakanl için ortak bir adayda uzlamas gerekiyor. APnin de bu adaya mutlak çounlukla onay vermesi gerekiyor.

751 sandalyenin paylalaca AP seçimlerine bu yl 8 siyasi grup katlyor. Farkl ülkelerden benzer siyasi görüleri paylaan gruplarn öne çkan liste ba adaylar ise u ekilde sralanyor:

Sosyal Demokratlarn liste ba aday Timmermans

AB Komisyonu Birinci Bakan Yardmcl görevini 2014ten beri yürüten Frans Timmermans, Sosyal Demokratlarn (S D) liste ba aday.

Hollanda asll 58 yandaki Timmermans, 2012-2014 yllarnda ülkesinin Dileri Bakanl, 2007-2010 yllarnda da AB Bakanl görevlerini yürüttü.

AB kurumlarnn ileyiini iyi bilen ve bürokrasi deneyimi bulunan Timmermans, kampanyasnda hukukun üstünlüü, ifade özgürlüü, demokrasi, sosyal adalet ve sürdürülebilir bir ekonomik model gibi unsurlara arlk veriyor.

EPPnin aday Weber

Avrupa Halk Partisinin (EPP) liste ba aday Manfred Weber.

Alman asll 46 yandaki Weber, daha sk göç kontrolü, AB genelinde suçla mücadele kabiliyeti olan bir örgütün kurulmas ve Türkiyenin AByle müzakere sürecinin sonlandrlmas gibi konulara odaklanyor.

Son seçimlerde 221 koltuk kazanarak APdeki en büyük siyasi parti olan EPPnin aday Weber, halihazrda partinin bakanln da yürütüyor.

Weberin, daha önce bulunduu pozisyonlara seçilerek deil atanarak gelmi olmas ve yeterli siyasi tecrübesi bulunmamas eletiriliyor.

Muhafazakarlarn aday Zahradil

Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistleri (ECR) grubunun liste ba aday ise Jan Zahradil.

çekyal 56 yandaki Zahradil, ilk kez 2004 ylnda AP milletvekili seçildi.

ABye tekrar ayar çekelim sloganyla kampanya yürüten Zahradil, daha esnek bir AB ina edilmesi, Birliin ulusal devletlerin önüne geçmemesi gerektiini savunuyor.

ALDEden birkaç aday

AB Komisyonu Bakanl seçimi için Spitzenkandidat sürecine açk bir ekilde kar çkan Avrupa çin Liberal ve Demokrat ttifak (ALDE), tek bir liste ba aday yerine 7 isim önerdi.

simler, Guy Verhofstadt, Margrethe Vestager, Nicola Beer, Katalin Cseh, Luis Garicano, Emma Bonino ve Violeta Bulc olarak sraland.

Ancak bu kiiler arasnda Belçikada bir dönem babakanlk görevini yürüten ve halihazrda ALDEnin grup bakan olan Guy Verhofstadt ve AB Komisyonunun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager ön plana çkyor.

66 yandaki Belçikal Verhofstadt, federalist bir AB savunucusu ve ar sac milliyetçi kart tutumlaryla tannyor.

Danimarka asll 51 yandaki Vestager ise AB genelinde büyük irketlere ve sosyal medya platformlarna kestii para cezalaryla ün yapm bir aday. Vestager, daha önce de Danimarkann Ekonomi ve çileri Bakanl görevini yürüttü.

Yeillerden 2 aday

Avrupa Yeiller Partisinin (EGP) de iki liste ba aday bulunuyor.

Alman kökenli 38 yandaki Ska Keller, seçimlerdeki en genç adaylardan biri olarak dikkati çekiyor.

slam çalmalar ve Türkoloji gibi alanlarda eitimi bulanan Keller, cinsiyet eitlii ve çevre dostu gibi politikalara arlk veriyor.

Yeillerin dier aday ise 41 yandaki Hollandal Bas Eickhout. Eickhout da tarm, iklim deiimi ve çevre gibi konulara odaklanan bir seçim kampanyas yürütüyor.

Seçimlere ayn zamanda Avrupa Birleik Solu-skandinav Yeil Solu, Özgürlükler Avrupas ve Dorudan Demokrasi (EFDD) ve Özgürlükler Avrupas (ENF) olarak adlandrlan farkl siyasi gruplar da katlyor.

Bamsz adaylarn da yaraca AP seçimlerinde, Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron ve Macaristan Babakan Viktor Orbann hangi siyasi gruplara yöneleceklerinin henüz netlik kazanmamas dikkati çekiyor.

Dier yandan, kta genelinde güç kazanm bulunan ar sac partilerin de mevcut ittifak araylarna seçimler sonrasnda hz vermesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git