'ABD, İngiltere ve Fransa katliam yaptı!'

Uluslararası Af Örgütü raporuna göre, ABD'nin başını çektiği koalisyon terör örgütü IŞİD'i sözde başkenti Rakka'dan çıkarma operasyonunda yüzlerce sivilin ölümüne ve büyük tahribata yol açtı.

Haberler 06.06.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Af Örgütü Uluslararas Kriz Tepki Danman Donatella Rovera, Saldrlarda çok sayda sivil öldürüldüünde, bir eyler açkça yanltr ve bu trajediyi daha kötü hale getirir. Olaylar aylar sonra da aratrlmamtr. Kurbanlar adaleti hak ediyor dedi.

Koalisyonun çelien açklamalarnda, ngiltere ve Fransann da dahil olduu ABD ve müttefiklerinin, IDi tam olarak hedef aldklar ve ehrin büyük bölümlerini tahrip eden dört aylk kuatma srasnda çok az can kaybna yol açt iddia ediliyor.

Rovera açklamasnda, koalisyonun IDi tam olarak hedef aldn iddia ederken az saydaki sivil zayiatn incelemeye kar çktn söyledi.

Vietnam savann sona ermesinden beri Rakkada daha fazla topçu mermisinin frlatldn söyleyen üst düzey bir ABD askeri yetkilisinden de alnt yapt.

NGLTERE KATLAMI TRAF ETSN

Uluslararas Af Örgütü ngiltere direktörü Kate Allen, ngilterenin bu katliamdaki rolünü itiraf etmesi gerektiini iddia etti.

Allen unlar söyledi: Rakkadaki siviller, IDin ellerinde acmaszca çile çekti, ancak koalisyonun orantsz hava saldrlar sebebiyle tehlikeye atldlar dedi.

Koalisyonun Rakkadaki operasyonlar yüzlerce, binlerce sivilin ölümüne neden olduunu belirten Allene ngilterenin bu katliamdaki rolünü aça çkarmas gerektiini savundu.

Allen açklamasnda, 200den fazla hava saldrs gerçekletirilen Rakkada ngiltere, hedeflemenin uygun olduunu ve ABD ile dier müttefiklerle ortak operasyonlarnda sivil kayplardan kaçnmak için gerekli tedbirleri aldn gösterebilmeli. ifadelerini kulland.

Ayrca, Allen Savunma Bakanl (MoD)n hiçbir delilin olmad bir mantray tekrarlamak yerine, Rakka saldrlar hakknda doru verileri yaynlamaya çard.

Açklamadan sonra koalisyon sözcüsü ABD Ordusu Albay Sean Ryan, Allen ngilterenin huzurunu kaçrmamasn söyledi ve herhangi bir yasa, norm veya insani kaygya uymayan bir dümanla nasl savatklarn görmek için Suriyeye davet etti. .

Ryan ayrca, Sivil halkn zarar görmesini en aza indirirken, IDyi etkin bir ekilde yok etmek için herhangi bir saldrdan önce koalisyonun nasl youn çaba ve istihbarat topladna tank olabilir dedi.

Ana Sayfaya Git