ABD, 70 yıl sonra Seul'deki askerlerini çekti!

Güney Kore'de yeni bir askeri karargah kuran ABD, başkent Seul'de 70 yıl süren askeri varlığını resmen sonlandırdı. Liman kenti Pyeongtaek'te kurulan yeni karargah ise 'ABD'nin ülke dışındaki en büyük askeri üssü' oldu. Güney Kore'de 28 bin 500 ABD askeri bulunuyor.

Haberler 30.06.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Güney Koredeki askeri varln Seule 70 km. uzaklktaki Camp Humphreyse tayor. Yeni karargaha tanma karar Kuzey Kore ile yaplan ve Kore Yarmadasndaki gerginlii azaltan uzlann ardndan gelse de tanma karar çok önceden planlanyordu.

Seuldeki ABD askerlerinin çou halihazrda Camp Humphreyse tanmt, geriye kalanlarn da yl sonuna kadar yeni karargaha tanaca belirtildi.

ABD askerleri 2. Dünya Savann sonlanmasnn ardndan Seulün merkezindeki Yongsanda konulanmt.

ABD-Güney Kore ittifaknn sembolü olan Yongsan karargah uzun süredir özel mülkte olmas nedeniyle uzun süredir tartma konusuydu.

Eski karargahn arazisi ise Güney Koreye devredilecek. Burasnn Seulun Central Park olmas talep ediliyor.

ABDNN ÜLKE DIINDAK EN BÜYÜK ASKER ÜSSÜ KURULDU

Ülkenin batsndaki liman kenti Pyeongtaekte kurulan yeni karargah ABDnin buradaki hava alanna da oldukça yakn.

1420 hektarlk alan kaplayan ve inaat 11 milyar dolara mal olan karargah ABDnin ülke dndaki en büyük aseri üssü olma özellii tayor.

Ancak karargahn maliyetinin yüzde 90 Güney Kore tarafndan karland.

Yeni karargahn açl töreninde konuan ABD- Kore güçlerinin (USFK) komutan General Vincent Brooks Bu karargah binas ve onu çevreleyen tesisler ABD güçlerinin Koredeki uzun süreli varlna önemli bir yatrm temsil ediyor. USFK ABDnin ittifaka olan ballnn canl kant olmay sürdürecek dedi.

Güney Kore Devlet Bakan Moon Jae-in de yaymlad mesajda Pyeongtaekte yeni ABD karargah ile açlan yeni dönemde umarm ABD-Güney Kore ittifak bir askeri ittifak olmann ötesine geçerek bir kapsaml ittifaka dönüür ve harika bir ittifak haline gelir dedi.

Güney Korede 28.500 ABD askeri bulunuyor.

ABDnin Yongsandaki karargahn kapatmas, Washingtonun askerlerini Pyeongtaek ve güneydou kenti Daeguya konulandrma plannn bir parças.

ABDli yetkililer askerleri nüfusun youn olduu yerlerden tayarak olas bir sava ya da çatma durumunda daha hazrlkl olmay umuyor.

Yeni karargah ABD güçlerini Kuzey Korenin snrdaki topçu ateinin menzilinden çkarsa da Kuzey Korenin sahip olduu daha gelimi silahlar hala Camp Humphreysin bulunduu alana ulama kabiliyetine sahip.

Ana Sayfaya Git