ABD Adalet Bakanı Barr, Mueller raporuyla ilgili savunma yaptı

Özel savcı Mueller'in ulaştığı verileri saptırmakla suçlanan Trump'ın Adalet Bakanı, Senato'da verdiği ilk ifadede Başkan'ın adaleti engellemeye çalıştığıyla ilgili bir sonuca varılmamış olmasından dolayı kendisinin de çok şaşırdığını söyledi.

Haberler 03.05.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Adalet Bakan ve Basavcs William Barr, Bakan Donald Trumpun seçim öncesi Rusya ile olan ilikisinin incelendii Mueller raporunu ve incelemeyi ele al eklini savundu. Barr, Meullerin ulat verileri saptrmakla suçlanyor.

Özel yetkili savc Muellerin Rusyann 2016daki ABD bakanlk seçimi sonuçlarna etki ettii iddialaryla ilgili yapt inceleme sürecinde adaleti engellendii iddia edilen Bakan Trump aklayan Barr, Senatoda bu kararyla ilgili sorguland.

Mueller, hazrlad raporun özet sunumuyla ilgili hayal krklna uradn açkladktan sonra Barr, Senatoda heyetin önünde ifade vermek durumunda kald.

Mueller de bu ayn sonunda Kongrede ifade verecek.

Adalet Bakan, Robert Muellerin 448 sayfalk raporunun yaymlanmasndan sonra ilk kez ifade verdi.

Rapor, 2016 seçimlerinde Rusya ve bakan seçilen Donald Trump arasnda gizli bir anlama olmad sonucuna ulamt.

Ancak ayn rapor, Muellerin incelemesini baltalamaya çabalad iddia edilen Trump bu konuda aklamyor.

Trump tarafndan göreve getirilen Barr, Senato Adalet Komitesine, Muellerin Bakann adaleti engellemeye çaltyla ilgili bir sonuca varmam olmasndan dolay kendisinin de çok ardn söyledi.

Trumpn yasa d ekilde soruturmay engellemeye çalmad konusunda tereddütü olmadn da sözlerine ekledi:

Eer savclk karar yoluna gitmemek gerektiini düünseydi, o zaman soruturulmazd.

Barrn özeti Muelleri hayal krklna uratt

Muellerin Barra yazd ve sonra kamuoyuna açklad mektubunda, Barrn özeti, [raporun] balamn, doasn ve içeriini tam olarak anlatmyordu dedi ve incelemenin sonuçlarnn kritik yönleriyle ilgili halkn kafasn kartrd diye ekledi.

27 Marttaki mektubunda Mueller, ekibinin hazrlad asl özetin Barr tarafndan açklanmadn, bu kayglarn da birkaç gün önce kendisiyle paylatn açklad.

Barrn Kongredeki sorgusu, mektubun arkasndan geldi.

Sorgu srasnda Barr, Muellerin aslnda raporun özetinin doruluuyla ilgili bir kaygsnn olmadn, sadece medyann yanstma biçiminden rahatsz olduunu söyledi:

Barr, kendi hazrlad özete yönelik itirazlarn ancak raporun kendisi kamuoyuna açk hale getirilirse hükümsüz kalacan söyledi:

Ben en bandan beri raporun olabildiince fazla ksmn açklayacam belirtmitim, bunun 3 ya da 4 hafta zaman alaca da açkt.

Barr, Muelleri, raporun tamamen yaymlanmasn geciktirmekle de suçluyor. 27 Mart tarihli mektubun biraz rahatsz edici bir tonal yazldn bunu kaleme alann Mueller olmayacabileceini de iddia ediyor.

Sorular karsnda Trump da Adaleti engelleme suçunun olutuuna dair yeterli kant olduuna inanmadmz söyledim diyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders bir Tweet atarak Barrn Bakan Trumpa onurlu bir ekilde hizmet ettiini söyledi:

Demokratlar, temeli olmayan saldrlarla kendilerini sadece küçük duruma düürüyor ve itibarlarn zedeliyor.

Barr, Perembe günü Demokratlarn liderliindeki Temsilciler Meclisi Adalet Komitesinde verecei ifadeyi iptal etti. Daha önce bu sorguda avukatlarn soru sormas planna da kar çkmt.

Ana Sayfaya Git