ABD Afganistan'dan binlerce askerini geri çekmeye hazırlanıyor

ABD ile Taliban'ın çalışmalarını sürdürdüğü taslak anlaşmaya göre, Afganistan'da görev yapan ABD'li asker sayısının 14 binden 8 ila 9 bine düşürülmesi planlanıyor.

Haberler 03.08.2019 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD ile Talibann üzerinde görümeleri sürdürdüü taslak anlamada, Afganistanda görev yapan binlerce ABD askerinin geri çekilmesinin planland ortaya çkt.

Washington Postun ABDli yetkililere dayandrd haberinde, taslak anlamaya göre Trump yönetiminin, atekes ve El Kaideden vazgeçilmesi dahil Talibann verecei ödünler karlnda binlerce ABD askerini Afganistandan çekmeyi planlad belirtildi.

Talibann Afganistan hükümeti ile dorudan geni kapsaml bar anlamas müzakere etmesini art koan taslak anlamayla Afganistandaki ABD askerlerinin saysnn 14 binden 8 ila 9 bine düürülmesi öngörülüyor.

Taslak anlamann, ABDnin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ile Taliban arasnda aylardr süregelen görümelerin ardndan biçimlendii ve son eklini, Afganistanda eylül aynda yaplacak cumhurbakan seçiminden önce alabilecei belirtildi.

Adnn açklanmasn istemeyen bir ABDli yetkili, taslak anlamann yüzde 80 ila 90nn tamamlandn belirtirken, Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, Ümitliyiz. ler, bir dönüm noktas yaanaca yönünde ümit verici görünüyor. Umarz herhangi bir engel olmaz ama ayn zamanda bu Amerikallarn ciddiyetine bal. ifadesini kulland.

ASKERLERN BÖLGEDEN çEKYOR

Baz ABDli ve Afgan yetkililer ise Talibann güvenilirliini ve ABDnin Taliban liderlerinin bu koullara uyduunu nasl dorulayacan sorgulayarak anlamaya üpheyle yaklayor.

Kabul edilmesi halinde taslak anlamann, Afganistandaki sava sona erdirme konusunda atlacak en önemli admlardan biri olaca da ifade ediliyor.

Adlarnn açklanmasn istemeyen Afgan hükümet yetkilileri ise taslak anlamann, ABD askerlerinin saysnn azaltlmasn kapsayacan, öte yandan saynn ve takvimin ne olduu konusunda bilgi sahibi olmadklarn bildirdi.

Pentagona göre, Afganistanda savan balad 2001 ylndan bu yana 2 bin 400 ABD askeri öldü, 20 binden fazlas yaraland.

Talibann Katardaki siyasi ofis sözcüsü Süheyl ahin, müzakerelerin bir sonraki turunda ABD ile Taliban arasnda anlama salanabileceini açklamt.

ABDnin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad da dün Twitter hesabndan yapt paylamda, anlamaya varlma ihtimalinden bahsetmiti.

Halilzad, Eer Dohada Taliban kendi payna düeni yaparsa biz de kendi üzerimize düeni yaparz. Böylece aylarca üzerinde çaltmz anlamay sonuçlandrrz. ifadelerini kullanmt.

Afganistann Bar lerinden Sorumlu Devlet Bakanlndan daha önce yaplan yazl açklamada, Dohada düzenlenecek Afganlar aras bar görümeleri için 15 kiilik heyetin hazrland duyurulmutu.

Katarda ABD ile Taliban arasnda son 9 ayda 7 kez görüme gerçekleti.

Ana Sayfaya Git