ABD Başkanı Trump'ın Filistin ziyareti

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, İsrail-Filistin barışının sağlanması konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Haberler 24.05.2017 - 08:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Trump, Beytüllahimde Abbas ile yapt ikili görümenin ardndan düzenlenen ortak basn toplantsnda, Barn salanmas konusunda kararlym. Bu iki liderle (Abbas ve srail Babakan Binyamin Netanyahu) kalc bir bara kavumak üzere çalmay umuyorum. dedi.

Ülkesinin Filistin ekonomisine destek olacan söyleyen Trump, Filistin ekonomisine destek için Bakan Abbas ile çalmay umuyoruz. Barn tesisi için Filistinlilere ve sraillilere yardm edeceiz. ifadelerini kulland.

ABD Bakan ayrca ngilterenin Manchester kentinde bir konser salonunda gerçekleen terör saldrsn knayarak, terörle mücadelede kararl olduunu vurgulad.

Terörle mücadelede i birliinin gerekliliine iaret eden Trump, unlar kaydetti:

Suudi Arabistandaki zirve srasnda Arap ve Müslüman liderlere terörle mücadele konusunda birlikte çalmamz gerektiini söyledim. Onlarn terörle mücadeleye hazr olduklarn hissettim.

- Abbastan iki devletli çözüme ballk vurgusu

Öte yandan ngilteredeki terör saldrsn knayarak konumasna balayan Filistin Devlet Bakan Abbas ise iki devletli çözüme balln bir kez daha yineleyerek, sraile komu bir Filistin Devletinin kurularak, iki devletin güven, bar ve iyi komuluk ilikileri içerisinde yaamasn istiyoruz. diye konutu.

Abbas, srail igalinin iki devletli çözümü engellediini belirterek, tarihi bir barn salanmas için ABD yönetimi ile birlikte çalmaya hazr olduunu ifade etti.

Filistin Devlet Bakan, srail-Filistin sorununun nedeninin din kaynakl olmadna da dikkati çekerek, çatma dinler aras deildir. Dinlere sayg, inancmzn temel parçasdr. ifadesini kulland.

- Açlk grevindeki Filistinli tutuklular

Abbas, Trumpn bar salayan adam olarak tarihe geçmesini temenni ediyoruz. diyerek, Trumptan ayrca srail hapishanelerinde bir aydan fazladr açlk grevinde bulunan Filistinli tutuklular için sraile bask yapmas talebinde bulundu.

srail-Filistin barnn salanmas durumunda Filistinin ksa bir süre içerisinde ekonomik anlamda kalknacan belirten Abbas, sözlerini öyle tamamlad:

Barn salanmas, Filistin ekonomisinin geliimine ve kanunun üstünlüü esasna dayal kurumsallama için geni ufuklar açacaktr. iddet kültürü yerine bar kültürü yayarak, topraklarmzn içinde ayrm duvarlar yerine komularmza uzanan dostluk köprüleri kuracaz.

ABD Bakan Trump, temaslarnn ardndan Filistinden ayrld.

Ana Sayfaya Git