ABD çekildi

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad ve Ras'ül Ayn'daki ABD askeri noktalarını kullanan hareketli unsurlar çekiliyor.

Haberler 08.10.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDye ait askeri noktalar kullanan hareketli unsurlar, anlurfann Akçakale ilçesinin karsndaki Suriye topraklarnda yer alan Tel Abyad ve Rasül Ayndan çekilmeye balad.

ABDnin Suriye iç savana dahli, Eylül 2014te terör örgütü DEAa yönelik hava saldrlaryla balad. Yükselen DEA tehdidi karsnda ABD, YPG/PKKy kara gücü olarak konumlandrd. Ayn dönemde balayan hava desteiyle YPG/PKK, Ocak 2015te Aynularabdan (Kobani), Haziran 2015te Tel Abyaddan DEA çkararak buralar igal etti.

Ankarann tüm uyarlarna ramen ABD ordusu YPG/PKKnn büyümesine ve yaylmasna tüm imkanlaryla yardmc oldu. YPG/PKK, 2015in sonunda Frat Nehrinin bat yakasna geçti.

ABD, bu süreçte Hasekenin Rümeylan ilçesinde bir hava üssü ina etti. Nisan 2016dan itibaren kara yoluyla Iraktan ve hava yoluyla Rümeylana askeri sevkiyatlar balad. Binlerce ar silah, zrhl araç, tanksavar, silah ve mühimmat ak sayesinde YPG/PKK, iki yl içinde ülkenin yaklak üçte birini igal etti.

Ayn süre içinde ABD de YPG/PKKnn igal alanlarnda üsler kurdu.

Haseke, Rakka, Deyziyor, Münbiç ve Tel Abyad bölgelerinde toplam 18 askeri nokta kuran ABD, buralarda 2 bin civar askeri personel bulunduruyordu.

Ekim 2017de DEA Rakka ve Deyrizorun büyük ksmndan çkaran ABD, bu dönemden sonra üs kurma faaliyetine hz verdi.

ABD Bakan Donald Trumpn, geçen yl Suriyedeki askeri varln çekmek istediini açklamasna ramen Washington, bu ülkedeki askeri varln sürdürdü.

- Hareketli unsurlar çekiliyor

Öte yandan, Tel Abyad ve Rasül Ayndaki ABD askeri noktalarn kullanan hareketli unsurlar çekilmeye balad.

çekilmeyi, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da (Trumpla) Akamki görümemizden sonra bölgede Sayn Bakann ifade ettii gibi bu çekilme olay balam vaziyette. sözleriyle dorulad.

ABD ordusu, Frat Nehrinin dousunda bulunan Tel Abyad ve Rasül Ayn ile bu bölgelerin arasnda yer alan askeri noktalarn, güneydeki M4 otoyoluna yakn hatlara kaydryor.

Zrhl araçlar askeri malzemeler, elektronik harp ve sinyal istihbarat malzemelerini de tayor.

YPG/PKK ise Deyrizordan bölgeye 4X4 pikap ve zrhllardan oluan 30 araçlk konvoy gönderdi. Araçlarda onlarca teröristin bulunduu görüldü.

Örgüt ayrca, Rakka ilindeki cephaneliklerinden çkard tanksavar TOW füze bataryalarn Tel Abyad-Rasül Ayn arasndaki hatta sevk etti.

Önceki gece saatlerinde Erdoan ve Trump telefon görümesi gerçekletirmiti.

Beyaz Saraydan sabah saatlerinde, Türkiye, yakn zamanda Suriyenin kuzeyine uzun süredir planlad operasyon için harekete geçecek. ABD Silahl Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak. açklamas yaplmt.

Ana Sayfaya Git