"ABD çekilirse İran anlaşma öncesindeki nükleer programına dönecek"

İran Meclisi Nükleer Komitesi Başkanı Zünnur, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi halinde Tahran'ın ihtiyacı kadar uranyum zenginleştireceğini söyledi.

Haberler 09.05.2018 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Meclisi Nükleer Komitesi Bakan Mücteba Zünnur, ABDnin nükleer anlamadan çekilmesi halinde Tahrann ihtiyac kadar uranyum zenginletireceini belirtti.

rann yar resmi haber ajans Tesnime konuan Zünnur, ABD Bakan Donald Trumpn anlamadan çekilme ihtimalini deerlendirdi.

Zünnur, Mevcut haberlere göre, Trump anlamadan çekildiini açklayacak ya da Avrupa ülkelerini yanna alarak ran için daha ar artlar ortaya koyacak. Her iki durum da bizim için ayn, çünkü anlamada yeni artlar kabul edilmeyecek. dedi.

Anlamann ihlal edilmesi halinde rann derhal anlama öncesindeki nükleer programna döneceini söyleyen Zünnur, ancak anlama kapsamnda çekirdei sökülerek yeniden yaplandrlan Arak Ar Su Reaktörünün eski haline döndürülmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulacan kaydetti.

NÜKLEER PROGRAMA DÖNÜLÜR

Zünnur, Nükleer anlamadan önce uranyumu yüzde 20 orannda zenginletiriyorduk ancak anlama kapsamnda bunu yüzde 3,67 ile snrladk. Trumpn anlamadan çekilmesi halinde zenginletirme konusunda herhangi bir kstlamaya gerek duyulmayacandan barçl nükleer programmzn gerektirdii miktarda uranyum zenginletireceiz. ifadelerini kulland.

ABD Bakan Trump, sk sk ranla yaplan nükleer anlamadan çekilmek istediini dile getiriyor. Bu konudaki kararn bugün akam saatlerinde açklayacan duyuran Trumpn nükleer anlamaya rann füze faaliyetlerini durdurmas ve bölgeden askeri varln çekmesiyle ilgili maddelerin eklenmesini istedii belirtiliyor.

Nükleer anlama, ran ile P5+1 ülkeleri (ABD, ngiltere, Fransa, Rusya, çin ve Almanya) arasnda 2015te imzalanmt.

Söz konusu ülkeler rann nükleer programnda kstlamalara gitmesi karlnda baz ekonomik yaptrmlar kaldrmay kabul etmiti.

Ana Sayfaya Git