ABD’den müzakere sinyali

"İran, müzakereler yapabileceğimiz bir noktaya doğru gidiyor"

Haberler 07.09.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Savunma Bakan Mark Esper, ABDnin rana yönelik azami bask politikasn sürdüreceini ve bu yolla rann yava yava müzakereleri kabul edecek noktaya geldiini söyledi.

ABD Savunma Bakan Esper, ngilterenin bakenti Londradaki Kraliyet Birleik Hizmetler Enstitüsünde (RUSI) konuma yapt.

Esper, Washingtonun Tahrana kar izledii politikalara baz müttefiklerinin kar çktn ancak ABD Bakan Donald Trumpn, ekonomik yaptrmlar yoluyla rana yönelik azami bask politikasn sürdürme konusunda kararl olduunu belirtti.

ABDnin basklarnn ran nükleer anlamann yerine geçecek yeni bir anlamaya zorlamay hedeflediini ifade eden Esper, Görünüe göre, ran müzakereler yapabileceimiz bir noktaya doru gidiyor. dedi.

Yeni anlamayla rann nükleer silah elde etmesini engellemek istediklerine dikkati çeken Esper, Yeni nükleer anlama, rann 10-15 yl deil sonsuza dek nükleer silaha sahip olmayacan garanti etmelidir. diye konutu.

- Avrupaya çin uyars

Konumasnda çini de hedef alan Esper, Pekin yönetiminin ekonomik gücünü kullanarak ve teknoloji hrszl yaparak küresel nüfuzunu artrmaya çaltn savundu.

Avrupal müttefiklerine çinin yatrmlar ve bu ülkeyle ilikilerde ihtiyatl olma çarsnda bulunan Esper, Bir ülke çinin yatrm ve ticaretine ne kadar baml hale gelirse Pekinin isteklerinin dnda hareket ettiinde onlarn bask ve cezalar için daha elverili durumda olur. deerlendirmesinde bulundu.

- çinin Uygurlara yönelik politikas

Pekin yönetiminin Uygur Türklerine kar yürüttüü baskc politikalar örnek gösteren Esper, Pekinin tahakkümündeki bir dünyann nasl bir yer olduunu merak edenler onlarn kendi snrlarnda kendi halkna nasl davrandna baksn. ifadesini kulland.

çinde son yllarda Uygur Türklerinin yaad Sincan Uygur Özerk Bölgesinde eitim merkezi ad altnda faaliyet gösteren kamplar ile Uygurlarn kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararas kamuoyu tarafndan eletiriliyor.

Ana Sayfaya Git