ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı: Türkiye yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir

ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, ABD'nin, Türkiye'yi Batı'ya uyumlu hale getirmeye çalışması gerektiğini söyledi.

Haberler 20.04.2018 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D likiler Komitesinde konuan Mitchell, Türkiye ve Rusya arasnda Suriye kriziyle balantl olarak yaplan askeri anlamalarn ABD için kayg verici olduunu belirterek, Rusyadan S-400 füze savunma sistemleri satn almaya hazrlanan Türkiyeye yaptrm uygulanabileceini söyledi. Mitchell, Türkiyenin stratejik ve politik olarak Bat ile ayn hizada kaldn görmek ABDnin ulusal çkarnadr ve bunun Türkiyenin çkarlarna uygun olduuna da inanyoruz dedi. Mitchell, Ulusal Güvenlik ve Savunma Programmzda da öngörüldüü gibi, hedefimiz, Türkiyenin Cenevre sürecini desteklemesini, Din yenilgisi ve Suriyede istikrarn sürmesi için daha aktif bir müttefik olmasn salamak. Ayrca uzun vadede Türkiyeyi, Rusya ve rann etkilerinin genilemesini engellemede bir etken olarak ele almaktr diye konutu.

YAPTIRIM TEHDTLER

Türkiyenin bir NATO üyesi ve ABDnin müttefiki olduunu da söyleyen Mitchell, ncirlik Üssünün D ile mücadelede önemli katk saladn, Türk ordusunun da bu mücadelede ve müttefiklerle istihbarat paylamnda etkin bir rol oynadna deinerek, Ancak Türkiye, Rusyann ve özellikle ran etkisinin yaylmasnn kontrol edilmesi, Suriye ile güvenli ve istikrarl bir snrn oluturulmasnda stratejik bir çkara sahip dedi.

Türkiyenin Rusya ve rana yönelmesi konusunda Mitchell, Türkiyenin, Afrin bölgesinde, Zeytin Dal Operasyonunun balatlmasn kolaylatrmak için Rus Ordusuyla yaplan düzenlemelerin bu kadar kolay yaplm olmas son derece endie verici. Ankara, Suriyedeki taktik hedeflerine ulamak için Moskovaya stratejik imtiyaz verme risklerini göz önünde bulundurmaldr. Ankarann Rusyadan S-400 füze sistemini almak istemesi, hem Türkiyenin F-35 programna katlmn olumsuz yönde etkileyebilecek, hem de Türkiyeye kar yaptrmlara yol açabilecek niteliktedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git