ABD ile Fransa'dan, muhalif Kürtleri YPG/PKK'ya paravan yapma planı

YPG/PKK ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ni (ENKS) uzlaştırmak için çabalayan ABD ve Fransa, ENKS'nin Suriye muhalefetinin çatı kuruluşunu terk etmesini istiyor.

Haberler 10.05.2020 - 23:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD ve Fransa, Suriyenin kuzeyindeki igalci örgüt YPG/PKKya uluslararas arenada temsil alan açmak için Suriye Kürt Ulusal Konseyini (ENKS) paravan olarak kullanmaya hazrlanyor.

AAnn muhalif Kürt gruplar içindeki kaynaklardan edindii bilgilere göre, ABD ve Fransa bir süredir ara buluculuk yaptklar YPG/PKK ile ENKS arasndaki görümelerde yeni bir taleple ortaya çkt.

ABD ve Fransa, ENKSden, üyesi olduu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonundan (SMDK) ayrlmasn istedi.

Söz konusu ülkeler bu amaçla ENKSnin en büyük destekçisi olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Neçirvan Barzaniyi devreye soktu.

ABD ve Fransa, ENKSye, SMDKden ayrlmas halinde bu çat kuruluun Kürtleri temsil kapasitesini kaybedeceini, böylece uluslararas toplum nezdinde Kürtlerin tek temsilcisinin Suriyenin kuzeyinde oluturulacak yeni yapnn olacan telkin ediyor.

Plan, YPG/PKKya, bugüne kadar uluslararas alanda dahil edilmedii siyasi süreçlere ENKSyle kuraca yeni yapy paravan yaparak katlma imkan sunuyor.

Dier taraftan ENKS dün yapt açklamayla SMDKden ayrld yönündeki iddialarn doru olmadn duyurdu.

PEMERGENN GETRLMES SORUNU ÖTELEND

YPG/PKK igalindeki Haseke ilinde yaklak bir aydr süren müzakereler, terör örgütü YPG/PKK elebalarndan Mazlum Abdi kod adl Ferhat Abdi ahin ile IKBY Bakan Barzaninin belirledii heyetler arasnda gerçekleiyor.

Özellikle ABD, Fransa ve Erbil yönetiminin giriimleriyle YPG/PKK, u ana kadar igalindeki bölgelerde ENKSnin çalma ofislerini açmas, alkonulan ENKS üyelerinin serbest braklmas ve bölgede özgürce dolamalar artlarn yerine getirmiti.

Son bir haftadr ABD ve Fransann giriimleriyle younlaan görümelerde taraflar sözde ortak yönetim kurulmasnda da büyük ölçüde uzlamt.

Geriye yalnzca ENKSye bal pemergelerin, Irakn kuzeyinde bulunduklar yerden YPG/PKK igalindeki alana geri dönüü sorunu kalmt.

AAnn görümelere katlan kaynaklardan ald bilgiye göre, pemergelerin dönüü konusu imdilik ertelenerek sözde ortak yönetimin bir an evvel faaliyete geçirilmesi kararlatrld.

YPG/PKK, Suriyenin kuzeyini igal ettikten sonra muhalif ENKS üyelerinin faaliyetlerini engellemi, silahl unsurlarn tasfiye ettirmi ve siyasi mensuplarnn birçounu tutuklamt. Terör örgütü, ENKS ofislerine de kilit vurmutu.

ENKS, uzun yllardr, Mesut Barzani liderliindeki Kürdistan Demokrat Partisine yaknlyla biliniyor. ENKS çats altndaki irili ufakl partiler Barzani ailesinin maddi destei ve himayesiyle faaliyet gösteriyor.

Ana Sayfaya Git