ABD ile trafik

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığındaki ABD heyeti ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Türk heyetinin 4 saati aşan görüşmesinin detaylarını ABD'li yetkililer anlattı.

Haberler 19.10.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD ve Türkiye arasnda Bar Pnar Harekat konusunda varlan anlama için yaplan görümeler srasnda ABD tarafnn sürekli YPG/PKKllarla temas halinde olduu, terör örgütüyle güvenli bölgeden çekilmeleri hakknda lojistik konular konutuklar belirtildi.

ABDli bir üst düzey yetkili, Pence ile beraber Ankaraya gelen Amerikal gazetecilere Washingtona dönüte görümenin içerii hakknda bilgi verdi.

ABDli yetkilinin aktardna göre, Cumhurbakanl Külliyesinde 4 saatten fazla süren görümeler boyunca Amerikan taraf sürekli PKK/YPG mensuplaryla temas halinde kald.

Bu temas srasnda Amerikallar YPGlilere tam olarak nereden çekilecekleri gibi spesifik lojistik detaylar sordular. Ayrca, ABD taraf PKK/YPGlere Türkiye içine yaptklar havan topu atlarn durdurmalarn söyledi.

TÜRKYE HEYETLER

Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun Bar Pnar Operasyonuna ara vereceiz, bu bir atekes deil. açklamasn deerlendiren ABDli üst düzey yetkili, çavuolunun sözlerini Türkçe ve ngilizcedeki anlamsal farkllklara balad. Ara vermenin atekes anlamna geldiini söyleyen ABDli yetkili, Anlama ortada. dedi.

Amerikal yetkilinin verdii bilgiye göre, ABD taraf, Türk ve ABD heyetlerinin planlanandan uzun süren görümesinde anlamann gerçekleeceini Cumhurbakan Erdoann bir sözüyle anlad.

Konumalar srasnda Erdoan bir ara YPGnin çekilmesinin ne kadar süreceini sordu. ABDli yetkili, heyetin bu soruyu anlamaya varlacana dair bir sinyal olarak gördüünü söyledi.

SAHADAK VARLIIMIZ

ABD heyetinden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danman Robert OBrien ve ABDnin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Pence ve ABD Dileri Bakan Mike Pompeodan bir gün önce Ankaraya geldiklerinde Türkiye ile üzerinde uzlamak istedikleri metnin taslan ortaya çkarmak için Türk yetkililerle görümeler yapt.

Türk taraf ile çalmalar sonucu ortaya çkan metni Pence de Cumhurbakan Erdoan tarafndan kabul edilmeden önce gözden geçirdi. Pence ve Pompeo metin üzerinde çalt. Baz deiiklikler yapldktan sonra metne son hali verildi.

Amerikal üst düzey yetkilinin anlattna göre, ABD heyetinin Cumhurbakan Erdoan tarafndan kabulü srasnda duygusal anlar yaand. Heyetleraras görümede Türk taraf harekat srasnda Türkiyenin ehitlerini gündeme getirdi. Pence de bu srada masann Amerikan tarafnda daha önce orduda görev yapm kiiler bulunduunu söyleyerek, Erdoan ve Türkiyeye basal dileklerini iletti.

Amerikan heyeti Ankaradan ayrldktan sonra Pence uçakta ABD Kongresinin etkili isimlerini aramaya balad. Pence, Kongrede aralarnda Demokrat Partililerin de olduu konuyla ilgili komitelerin bakanlaryla görütü.

Türk ve Amerikal heyetler arasndaki görümelerde ABD Bakan Donald Trumpn Cumhurbakan Erdoana yazd 9 Ekim tarihli mektubun gündeme gelip gelmedii de ABDli yetkililere soruldu. ABDli üst düzey yetkili mektup konusunun konuulmadn aktard.

Ana Sayfaya Git