ABD istihbaratı: Putin seçimleri etkileme emri verdi

ABD'nin 3 istihbarat kuruluşu, hazırladıkları ortak rapor ile Rusya Devlet başkanı Putin'in, siber saldırılar yoluyla ABD başkanlık seçimlerini etkileme emri verdiğini iddia etti. Raporda saldırının başarılı olup olmadığına dair bir açıklama yok.

Haberler 08.01.2017 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde, 8 Kasm 2016daki bakanlk seçimlerini Rusyann siber saldr yoluyla etkileyip etkilemediine ilikin tartmalar sürüyor. Amerikan Merkezi stihbarat Tekilat (CIA), Federal Soruturma Bürosu (FBI) ve Ulusal Güvenlik Ajans (NSA) koordinasyonunda hazrlanan raporda, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin 2016 ABD bakanlk seçimlerini etkileme emri verdiini deerlendiriyoruz. Rusyann amac ABDnin demokratik sürecine olan kamu inancn sarsmak, Clinton kötülemek ve onun muhtemel bakanlk ansna zarar vermekti. ifadelerine yer verildi.

Trumpa bilgilendirme

Trump, bu konuda istihbarat yetkililerinden ilk kez brifing ald. Toplantnn ardndan yapt yazl açklamada, verimli ve yapc bir görüme olduunu aktaran Trump, Rusyann seçimlere herhangi bir etkisinin olmadna inandn vurgulad.

Birçok ülkenin ABDnin bilgisayar altyapsna szmaya çaltn belirten Trump, Ancak seçim sonuçlarna kesinlikle bir etkisi olmamtr. Oy kullanma makinelerine de herhangi bir ekilde müdahale olmamtr. ifadelerini kulland.

Son raporda hedef Putin

Trumpn istihbarat yetkilileriyle görümesinden birkaç saat sonra kamuoyuna açklanan son istihbarat raporunda ise ABDli yetkililer, açk bir ekilde Moskova yönetimini hedef ald.

Son ABD Seçimlerinde Rus Eylemlerini ve Niyetlerini Deerlendirme Arka Plan: Analitik Süreç ve Siber Saldr Nitelemesi balkl 25 sayfalk raporda, Putinin siber saldr emrini bizzat verdii ve amacn da Demokrat bakan aday Hillary Clintona zarar vermek olduu öne sürüldü.

Amerikan Merkezi stihbarat Tekilat (CIA), Federal Soruturma Bürosu (FBI) ve Ulusal Güvenlik Ajans (NSA) koordinasyonunda hazrlanan raporda, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin 2016 ABD bakanlk seçimlerini etkileme emri verdiini deerlendiriyoruz. Rusyann amac ABDnin demokratik sürecine olan kamu inancn sarsmak, Clinton kötülemek ve onun muhtemel bakanlk ansna zarar vermekti. ifadelerine yer verildi.

Moskovann, Trumpn kazanmasn tercih ettii belirtilen raporda konuyla ilgili istihbarat kurumlarnn ayrntl bilgi ve analizleri bulunmuyor. Raporda saldrnn baarl olup olmadna dair bir açklama yok.

7 Ekimde Rusya resmen suçland

lk kez geçen Temmuz aynda Demokrat Parti tarafndan gündeme getirilen Rusya balantl siber saldr iddialar kamuoyunda uzunca süre tartlmt. ABD ç Güvenlik Bakanl ile Ulusal stihbarat Direktörlüü, Demokrat Parti kurumlarnn ve seçim kampanyalarnn siber saldrya uramasyla ilgili olarak 7 Ekim 2016da Rusyay resmen suçlayan bir açklama yapmt.

ABD Bakan Barack Obama, konuyla ilgili soruturmann 20 Ocaka kadar tamamlanmas talimatn vermi, Trump da iddialarn gerçei yanstmadn ve kendi baarsna gölge düürülmeye çalldn savunmutu.

Ana Sayfaya Git