Abd olmadan sürdürülecek

İran nükleer anlaşmayı ABD olmadan sürdürecek

Haberler 05.07.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani:

ABD dnda anlamaya imza atan ülkeler rann çkarlarnn korunmas yönünde bir garanti verirlerse ran, nükleer anlamay ABD olmadan sürdürecektir

Avusturya Cumhurbakan Alexander Van der Bellen:

Uluslararas Atom Enerji Ajans, anlamann yapld tarihten itibaren yaynlad 11 raporda rann taahhütlerini yerine getirdiini bildiriyor. Bu da rann üzerine düeni yaptn gösteriyor

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, nükleer anlamadan çekilmemek için çaba sarf edeceklerini belirterek ABD dnda anlamaya imza atan ülkeler rann çkarlarnn korunmas yönünde bir garanti verirlerse ran, nükleer anlamay ABD olmadan sürdürecektir. dedi.

Ruhani, resmi temaslarda bulunmak üzere geldii Avusturyann bakenti Viyanada, Cumhurbakan Alexander Van der Bellen tarafndan askeri törenle karland.

kili görümenin ardndan düzenlenen ortak basn toplantsnda konuan Ruhani, görümenin olumlu ve yapc bir atmosferde geçtiini belirtti.

Nükleer anlamann ran, AB ve dünya için önemli olduunu vurgulayan Ruhani, Amerikann burada yapt, uluslararas çaba ve anlamalara aykrdr, ayn zamanda çok tarafl sorumluluklara kar bir tutumdur. Bu en çok Amerikallara zarar verecektir. diye konutu.

Ruhani, ABDnin anlamadan çekilme kararnn bu ülkenin çkarlarna aykr olduunu söyledi.

ran nükleer anlamay ABD olmadan sürdürecek

rann nükleer anlamadan çekilmemek için mümkün olduunca çaba göstereceini kaydeden Ruhani, ABD dnda anlamaya imza atan ülkeler rann çkarlarnn korunmas yönünde bir garanti verirlerse ran, nükleer anlamay ABD olmadan sürdürecektir.

Ruhani, uluslararas ticaret ve ilikileri önemli ekilde etkileyen bu anlamann sürdürülmesi için dier paydalarn güçlü bir siyasi tutum sergileyeceklerine inandn söyledi.

Uluslararas ilikilerin bir ülkenin tutumuna göre ekillenemeyeceine iaret eden Ruhani, bu durumun dier ülkelerin egemenliine aykr olduunun altn çizdi.

ran üzerine düeni yerine getiriyor

Van der Bellen de görümede Suriye, Yemen ve bölgedeki gelimelerin yan sra nükleer anlamann ele alndn belirtti.

Viyanada 2015 ylnda imzalanan nükleer anlamann önemli bir diplomatik çaba ve anlama olduuna iaret eden Van der Bellen, anlamalarn korunmasnn çok tarafl ilikilerde anahtar rol oynadn söyledi.

Avusturyann, nükleer anlamann sürdürülmesinden yana olduunun altn çizen Van der Bellen, ran sorumluluklarn yerine getirdii sürece de bu tutum devam edecek. Uluslararas Atom Enerji Ajans, anlamann yapld tarihten itibaren yaynlad 11 raporda rann taahhütlerini yerine getirdiini bildiriyor. Bu da rann üzerine düeni yaptn gösteriyor. eklinde konutu.

Van der Bellen, ABDnin nükleer anlamadan çekilmesi ve rana yönelik yaptrmlarn yeniden uygulanmas yönündeki kararn esefle karladklarn dile getirdi.

Nükleer anlamann ran ile olan ilikilerde yeni bir pencere açmasnn hedeflendiini ifade eden Van der Bellen, ran ve Avusturya ilikilerinin her zaman sayg ve diyalog ekseninde gelitiini söyledi.

Nükleer anlama

ran ile Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (ABD, ngiltere, çin, Fransa ve Rusya) ve Almanya ile ran arasnda Kapsaml Ortak Eylem Plan ad verilen nükleer anlama, 14 Temmuz 2015te Avusturyann bakenti Viyanada imzalanmt.

ABD Bakan Donald Trump, mays aynda ABDnin ran ile yaplan nükleer anlamadan çekildiini ve rana yönelik yaptrmlar yeniden uygulamaya balayacan açklamt.

Nükleer anlamann dier taraflar ve ran, anlamann devam etmesi yönünde görü bildirmiti.

Ana Sayfaya Git