ABD: Ruslar Maduro'yu ülkede kalmaya ikna etti

Dışişleri Bakanı Pompeo, Venezuela lideri Maduro'nun ülkeyi terketme kararı aldığını fakat Ruslar tarafından bundan vazgeçirildiğini iddia etti.

Haberler 02.05.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Dileri Bakan Mike Pompeo, Venezuela Devlet Bakan Nicolas Maduronun ülkeyi terketme karar aldn fakat Ruslar tarafndan bundan vazgeçirildiini savundu.

Bakan Pompeo, Amerikan kanal Fox Newse konuarak, Venezueladaki son gelimeleri deerlendirdi.

Maduronun ksa bir zaman önce ülkeyi terkederek Kübaya gitmeyi planladn belirten Pompeo, Ruslar devreye girerek Maduroyu bu kararndan vazgeçirdi. ifadelerini kulland.

Pompeo, Umarm (Maduro) bu karar tekrar düünür ve o uçaa biner. Açkça belirttiimiz gibi, biz Venezuela Ulusal Meclisini ve geçici Bakan Juan Guaidoyu destekliyor, Venezuela halknn ekonomilerini geri kazanma zamannn geldiine inanyoruz. Böylece aç çocuklar yemek yiyebilir ve hasta olanlar ülkenin snrnda bekleyen ilaçlar elde edebilirler. dedi.

Maduroya destek veren ülkeler tarihin yanl ksmnda

Mike Pompeo, Rusya, çin, Türkiye, Küba, Bolivya, ran, Nikaragua, Urugay, Meksika, Suriye, Güney Afrika, Belarus, Kamboçya ve Kuzey Kore gibi ülkelerin hala Maduroya destek verdii ve ABD yönetiminin bu ülkelere Juan Guaidoyu tanmas için bask yapp yapmad ile ilgili soruya u yant verdi:

Dileri Bakanlmz bu konuda oldukça sk çalyor. u an 50den fazla ülke Guaidoyu tand. Bu saydnz ülkelere tarihin yanl ksmnda olduklarn açkça belirttik. Venezuela halk, Venezuelada gerçekleen tahribatn yeniden ina edilmesini, hukuk devletinin ve demokrasinin kurulmasn istiyor. Oraya varacaklarna inanyorum. ABD ve Güney Amerika ülkeleri bunu destekliyor.

Öte yandan Pompeo, Maduro yönetiminin ABDnin Venezuelay igal etmek istedii yönündeki açklamalarn reddetmeyerek, ABDnin tüm seçenekleri deerlendirdiini ifade etti.

Pompeo, ayet Venezueladaki demokrasiyi yeniden kurmak için gerekliyse, Bakan (Donald Trump), askeri güç kullanma seçeneinin mevcut olduu konusunda oldukça açk ve tutarl. Umuyoruz ki böyle birey olmaz. Umarz ki Maduronun iddete bavurmadan ayrlaca barçl bir çözüm olur. iddete bavuranlar izliyoruz ve onlar sorumlu tutacaz. Bakan (Trump), Venezuela demokrasisinin yenilenecei konusunda çok net açklama yapt. ifadelerini kulland.

Darbe giriimi

Venezuelada 23 Ocakta kendini devlet bakan ilan eden Meclis Bakan Juan Guaido, sosyal paylam sitesi Twitter üzerinden yaymlad 3 dakikalk bir videoyla halka ve askerlere sokaa çkma çars yapmt.

Guaido, Caracastaki La Carlota Hava Üssü yaknnda etrafnda bir grup askerle çektii videoyu da Twitter hesabndan yaymlamt. Bakent Caracasta baz askeri birliklerin yollar kestii, baz yollarda da askeri araçlarn görüldüü belirtilmiti.

Venezuela Savunma Bakan Vladimir Padrino Lopez ise darbe giriimine kar koyacaklarn belirterek, Biz silahl kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe giriimi karsnda teyakkuzdayz. Askeri birliklerde olaan d bir durum söz konusu deil, herkes komutanlarn emrindedir. açklamasnda bulunmutu.

ABD yönetimi ise Guadio ve taraftarlarnn darbe giriimine tam destek veren açklamalar yapmt.

Ana Sayfaya Git