ABD, S-400 krizine yeni formül buldu: Aktive etmezseniz, yaptırım uygulamayız

ABD Başkanı Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen Senatör Lindsey Graham, S-400'lerin aktive edilmemesi ile yaptırımların etrafından dolanılabileceğini söyledi.

Haberler 03.07.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Donald Trumpa yaknl ile tannan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye-ABD arasnda krize yol açan S-400ler nedeniyle yaanan krizde yeni bir öneride bulundu. Graham, Türkiyenin S-400leri aktive etmemesi ve Amerikan yapm Patriot hava savunma sistemleri almas karlnda Washingtonda yaptrmlardan kaçnlabileceini söyledi.

Lindsey Graham, dün ABDnin Türkiye Büyükelçiliini ziyareti srasnda Amerikan haber kanal CBS ile söylei yapt. Grahamn yapt söyleinin ilgili bölümü öyle:

AKTVE EDERSE, YASA KAPSAMINDA YAPTIRIMLARIN UYGULANMASI GEREKECEK

Erdoan, Bakan Trumpn, Türkiyenin Rus yapm silah sistemleri almas halinde ABDnin yaptrm uygulamayaca izlenimine kaplm görünüyor. Durum böyle mi? sorusuna Graham, öyle yant verdi:

Ben u an Türkiyedeyim ve Cumhurbakan Erdoan, Trumpn görüme srasnda Türkiyeye, S-400leri aktive ederseniz yaptrmlarn etrafndan bir yol buluruz dediini savunuyor. Bu konumann gerçekletiinden üpheliyim. Bu imknsz, bizim yasalarmza göre, eer Türkiye Ruslardan aldklar S-400 füze bataryalarn aktive ederse, yasa kapsamnda yaptrm uygulanmas gerekecektir. Ve biz ayrca birkaç gün önce, Rus S-400 füze bataryalarn aktive etmeleri halinde Türkiyeye F-35 satn yasaklayan bir yasay kabul ettik. Türkiyeye aynz ama ayn anda hem F-35 teknolojisini transfer edip hem de Rus füze bataryas almalarna izin vermemiz mümkün deil. Bu bizim zeminimize zarar verir.

TRUMPIN OBAMA çIKIINA HAK VERD

Graham, Fakat u an yaptrmlarn kaçnlmaz olmadn da söylemiyorsunuz. Etrafndan dolanmann bir yolunu, bir tür uzlay m görüyorsunuz? sorusuna da u ifadelerle yant verdi:

Umarm. Türkiye stratejik bir müttefik. Bize Suriyede yardm ettiler. Onlar bir NATO müttefiki ama Rus yapm bir S-400 füze bataryas alamazlar. Bakan Trump, bir önceki yönetimin muhtemelen çok sert davrand konusunda haklyd. Türkiye hava sahasn korumak için onlara Amerikan yapm Patriot füze bataryasn satmalar gerekirdi.

BU N ETRAFINDAN DÖNMENN YOLU

Graham, sözlerine öyle devam etti:

Bu iin etrafndan dönmenin yolu, Türkiyeyi S-400leri aktive etmekten vazgeçirmek, bunlarn yerine NATO ile uyumlu bir Patriot füze bataryas getirmek. Ben Türkiye ile bir ihtilaf istemiyorum. Onlar çok önemli bir müttefik, özellikle de Suriye ve bölge söz konusu olduunda. Fakat bizim yasalarmzda takdir yetkisi yoktur. Eer S-400leri aktive ederlerse, Amerikan yasalar kapsamnda yaptrm uygulanacak ve F-35 teknolojisi Türkiyeye transfer edilemeyecek. Bu ikilemden bir çk yolu bulmalyz.

ERDOAN NE DEMT?

Cumhurbakan Erdoan, cumartesi günü Japonyadaki G-20 zirvesinde Trumpla yapt görümenin ardndan, Yaptrm olmayacan sayn Trumptan duymu olduk demiti. Erdoann bugün yaynlanan açklamalarnda ise ABDnin hl masada tuttuu Patriot teklifi için Teknolojik olarak bir S-400 üç Patriota bedel. Buna ramen biz artlar görelim. Eer artlar S-400 ile eit bile olsa biz Patriot alrz sözlerini kullanmas dikkat çekmiti.

Ana Sayfaya Git