ABD Savunma Bakanı'ndan, YPG-PYD itirafı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Senatoda düzenlenen IŞİD'e Karşı Mücadele Yöntemlerinin sorgulandığı bir oturumda soruları yanıtlarken, PKK ile örgütün Suriye'deki uzantısı olan YPG ve PYD arasında ilişki bulunduğunu itiraf etti.

Haberler 30.04.2016 - 00:18 Son Güncelleme : 30.04.2016 - 00:18

Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dünford ile birlikte, ABD Senatosunun Silahlı Hizmetler Komitesinde IŞİDe karşı mücadele yöntemleri ve bunların ne ölçüde etkili olduğu konularında soruları yanıtladı.

CARTER:TÜRKİYE, IŞİD İLE MÜCADELE KONUSUNDA DAHA çOK KATKI SAĞLAYABİLİR

Bir soru üzerine, IŞİD ile mücadele konusunda Türkiyenin elinden geleni yaptığını ancak, özellikle sınır geçişleri konusunda daha çok yapılabilecek şey olduğunu belirten Carter, Türkiyenin coğrafi durumu nedeni ile, İŞİD ile mücadelede en önemli ülke olduğunu vurgulayarak, Daha çok katkı sağlıyorlar, bunu da takdirle karşılıyorum. Sınırda da daha fazla çalışıyorlar, bizim operasyonlarımıza yardımcı oluyorlar. Ama daha çok katkı sağlamalarını isteriz, Türkiye önemli bir müttefik ve daha çok katkı sağlayabilir dedi.

Carter, Türkiyenin İncirlik Hava Üssünü kendilerine açmasını takdirle karşıladıklarını ve İŞİD ile mücadelede düzenlenen hava saldırılarının en büyük bir bölümünün buradan yapıldığını belirtti.

CARTERDEN, YPG, PYDNİN SİALHLI KANADI MI SORUSUNA EVET CEVABI

Savunma Bakanı Ash Carter, Güney Carolina Senatörü Lindsey Grahamın soruları üzerine, ABDnin, Türkiyenin tüm karşı çıkışlarına karşın silah ve maddi yardım sağladığı PYD ve PKK arasında işbirliği olduğunu bildiğini itiraf etti. Carter, Senatör Grahamın PYDyi hiç duydunuz mu? sorusunu, Evet duydum diye yanıtladı. Carter, bunun ardından gelen Kim onlar ? sorusuna da Kürt bir grup karşılığını verdi. Bunun üzerine Senatör Graham, ABD Savunma Bakanına. YPGyi hiç duydunuz mu ? , Onlar kim ? sorularını yöneltti. Carter da bu soruları, Evet onları da duydum. Başka bir Kürt grup diye yanıtladı. Graham sorusunu, Bunlar PYDnin silahlı kanadı değil mi ? diyerek sürdürünce, Carter Evet öyleler, bu doğru diye konuştu. Graham, 2003 yılında kurulan solcu, Suriye Kürt Partisi. Haberler, bunların PKK ile bağlantılı ya da en azından önemli ilişkileri olduğunu belirtiyor. Bu doğru mu? sorusunu Carter yine, Evet diye yanıtladı. Graham bu kez de Savunma Bakanına, PKK, Türk hükümetinin gözünde bir terör örgütü değil mi? sorusunu yöneltti. Carter da bunu, PKK sadece Türkiyenin değil ABDnin gözümüzde de terör örgütüdür diye yanıtladı.

Bunun üzerine, Graham Peki Suriyede YPGyi silahlandırdığımız için Türklerin bize kızgın olması sizin için şaşırtıcı mı? Madem PKK ile o kadar yakınlar? diye sorarak Carterı sıkıştırmayı sürdürdü. Carter, bu soruya Hayır, hiç değil. Türkiye ile çok geniş kapsamlı görüşmeler yapmaktayız yanıtı verdi. Yeniden araya girerek, Yani Türkiye bu durumla ilgili olumlu mu? diye üsteleyen Grahamın bu sorusuna da Carterdan, Hayır olumlu değiller karşılığı geldi. Yeniden araya giren Senatör Graham, Hiç olumlu değiller. Ben Türkiyeden daha yeni döndüm. Bu fikrin dünyadaki en aptalca fikir olduğunu düşünüyorlar ve ben de onlarla aynı düşüncedeyim dedi.

ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dünford, Suriye Demokratik Güçlerinde ne kadar Kürt, ne kadar Arap olduğu sorusuna verdiği yanıtta, 6 bin Arap olduğunu, bunun da oran olarak yaklaşık yüzde 20yi bulduğunu belirtti.

Bunun üzerine Graham, Türkiyenin neden biraz kızgın olduğunu merak ediyorsanız söyleyeyim. Biz, Suriyede Türk hükümetine karşı çarpışan teröristlerle işbirliği yapan grupları silahlandırıyoruz. Türkiye daha çok şeyler yapabilir içinde bulunulan çok saçma diyerek eleştirisini noktaladı.

Ana Sayfaya Git