ABD: Suriye görüşmelerinde PYD'de masada olmalı

TÜRKİYE'nin, terör örgütü olduğu gerekçesiyle verdiği destekten dolayı eleştirdiği ABD'den yeni bir PYD açıklaması geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Suriye görüşmelerinde gelinecek süreç içinde, Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu PYD'nin de masada yer alması gerektiğini söyledi.

Haberler 12.01.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sözcü Yardmcs Mark Toner, bakent Washingtonda düzenledii günlük basn toplantsnda gündeme ilikin sorular yantlad. Suriyede barn salanmas sürecinde, Birlemi Milletlerin (BM) öncülük edecei çözüm araylarnn tek çözüm yolu olduuna ilikin ABDnin görüünün deimediini belirten Toner, bar görümelerinde kimlerin yer alacann, bar görümelerine önderlik eden gruplara ve Suriye halkna bal olduunu söyledi.

Mark Toner, bir soruya verdii yantta; Suriyeli Kürtleri temsil eden PYDnin terör örgütü IDe kar en etkili mücadele eden grup olduunu ve PYDnin de, bar görümelerinin yaplaca masada olmas gerektiini savundu. Toner, PYD savata varl olan bir grup. Suriyedeki çözüm araylarnda da seslerinin duyulmas gerekiyor. Bize göre, bir noktada bu sürecin bir parças olmak zorundalar diye konutu.

Toner, ABDnin PKKy terör örgütü olarak gördüünü, PYDyi ise terör örgütü olarak görmediklerini, kendilerine silah destei vermediklerini, taktiksel destek saladklarn söyledi. Toner, Eer PYD PKK deilse neden onlara silah vermiyorsunuz sorusunu da YPG IDe kar önemli ve etkili bir güç. Türk hükümetinin PYD ile duyarlln göz önünde bulunduruyoruz diye yantlad.

Toner, Savunma Bakan Ash Cartern, geçtiimiz Nisan ay sonlarnda Güney Carolina Senatörü Lindsey Grahamn sorular üzerine, ABDnin, Türkiyenin tüm kar çklarna karn silah ve maddi yardm salad PYD ve PKK arasnda ibirlii olduunu bildii sözlerinin anmsatlmas üzerine, Cartern açklamalar u an önümde olmad için buna ilikin deerlendirme yapamayacam dedi.

Toner, Türkiyede anayasa ve sistem deiiklii için yaplan çalmalara ilikin sorulara verdii yantlarda, gelimeleri yakndan izlediklerini belirtti ve Bir ortak ve müttefik olarak gelimeleri yakndan izliyoruz. Türk parlamentosu ve halknn karar verecei içileri konusuna girmeyeceim. Daha önceleri de söylediimiz gibi, Türkiyenin demokrasisi bizim için önemli, bize göre Türk halk için de önemli, bunun farkndayz dedi.

Toner, baka bir soru üzerine de, ABDnin süreç içerisinde PYDnin de Suriye görümeleri masasnda yer almas gerektii görüünü, aralarnda Türkiyenin de bulunduu Suriyenin Dostlar Grubuna bal ülkelere aktarldn da belirtti.

Ana Sayfaya Git