ABD, Suriye'de İran destekli grupları vurdu

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon güçleri, Suriye'nin Deyrizor bölgesinde konuşlu İran destekli Hizbullah unsurlarına hava saldırısı düzenledi.

Haberler 11.01.2020 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koalisyon sava uçaklar, dün gece Suriyenin dousundaki Deyrizor ilinde, Bear Esed rejimine destek veren, ran Devrim Muhafzlar Ordusu komutasndaki terörist gruplara ait baz unsurlar vurdu.

Elbukemal ilçesinde Yeil Bölge olarak bilinen yerde Hizbullah örgütüne ait 4 tank imha edilirken, baz silahl unsurlar etkisiz hale getirildi.

Koalisyon uçaklar, ran destekli gruplar üzerindeki keif uçularn da younlatrd.

AA, önceki gün ve dün, Deyrizoru ikiye bölen Frat Nehrinin batsnda konulu ran ve Esed güçleri ile dousundaki ABD ve YPG/PKK unsurlarnn askeri tahkimat yaptklarna ilikin haberler yaynlamt.

ran ordusu, ana karargah ve baz askeri noktalardaki gruplarn bir bölümünü ilçe merkezlerine sivil görünümle yerletirirken, krsaldaki gruplara ise takviye unsurlar getirmiti.

ABD de çoklu roketatarlar ve Hasekeden getirdii takviye güçlerle YPG/PKK igalindeki petrol ve doal gaz sahalarnda tahkimat yapmt.

Suriyede taraflar arasndaki gerilim, ABDnin Badatta ranl komutan Kasm Süleymaniyi öldürmesinin ardndan yükselmiti.

- Deyrizor ran destekli gruplar ile YPG/PKK igalinde

Esed rejimi, ran destekli gruplarn ve Rusyann yardmyla Kasm 2017de Deyrizorun batsndaki DEA igaline son vererek kentin bu ksmn ele geçirdi.

Suriyedeki iç savata rejimin kara gücü haline gelen ran destekli yabanc terörist gruplar, en youn ekilde Irak snrndaki Deyrizorda varlk gösteriyor.

Sünni Araplarn yaad Deyrizordaki ran, Irak, Lübnan, Afganistan ve Pakistan kökenli gruplar, ran Devrim Muhafzlar mensuplar komuta ediyor.

Suriye-Irak snrndaki Deyrizor, randan Lübnana uzanan kara balantsn salayan kent konumunda bulunuyor. Irak ve Ürdünden gelen boru hatlaryla ticaret yollar da bu kentten geçiyor.

ran destekli gruplar, Deyrizorda el koyduklar mülklerde mezhep temelli eitim veriyor, kültürel faaliyetler düzenliyor, ii inancna ait ibadethane olan hüseyniyeleri açyor.

Frat Nehrinin dousunda kalan Deyrizor topraklar ise ABD destekli YPG/PKKnn igalinde bulunuyor.

Ana Sayfaya Git