ABD, Suriye'deki petrol sahalarında Araplardan birlik kuruyor

ABD tarafından kurulacak askeri birlik, İran destekli yabancı teröristlere karşı olası çatışmalarda da yer alacak

Haberler 30.04.2020 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD, Suriyede Frat Nehrinin dousundaki petrol sahalarn güvence altna almak için SDG ismini kullanan YPG/PKK saflarndaki Arap unsurlardan özel bir birlik kuruyor.

ABD, Suriyede SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK igali altndaki petrol sahalarnda varln güçlendirmek için çalmalarna hz verdi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD güçleri, YPG/PKK saflarndaki yüzlerce Araptan oluacak özel bir birlik kurmak için harekete geçti.

Frat Nehrinin dousunda bulunan petrol sahalarnn güvenliini salayacak birlik, Deyrizorda Frat Nehri hattnda konulu ran destekli yabanc terörist gruplarla olas çatmalarda yer alacak.

YPG/PKK unsurlar aylk yaklak 100er dolar alrken, ABD yeni birlie katlacaklara aylk 350 dolar maa verecek.

Birlie katlanlar, ülkenin Suriye-Irak snrndaki Haseke iline bal eddadi ilçesinde eitim görecek.

Bine yakn silahl adamdan olumas beklenen birlik dorudan Amerikan güçlerine bal olacak.

Kaynaklar, YPG/PKKnn otorite kayb yaama ve petrol konusunda gelecekte devre d kalma ihtimalinden ötürü ABD planna kar çktn ancak daha sonra bunu kabul etmek zorunda kaldn belirtiyor.

ABD BOALTTII ÜSLERE GER DÖNMEY M PLANLIYOR?

Frat Nehrinin dousunda YPG/PKK igali altndaki alanlar ABD-Rusya çekimesine sahne oluyor.

ABDli üst düzey yetkilileri tayan bir askeri konvoy, 5 gün önce, Türkiye snrndaki Aynularab (Kobani) ilçesinin güneyinde bulunan ve YPG/PKKnn kulland Harab Ik üssünü ziyaret etti.

Yetkililer, halihazrda Rus askeri polisinin bulunduu Srrin üssünün yaknlarndan da geçti. Bunun üzerine Rusya üssü baz askeri unsurlarla takviye etti.

Amerikal grup, daha sonra Rakkaya geçerek burada aktif olan iki üs ile YPG/PKKnn kulland dier iki eski üssü ziyaret etti.

ABD, Suriyenin kuzeyindeki söz konusu üslerini Türkiyenin Ekim 2019da gerçekletirdii Bar Pnar Harekat srasnda boaltmt.

Üslere yaplan ziyaretler ABD birliklerinin buralara geri dönme hazrlnda olduu eklinde sahada baz söylentilere yol açt.

ABD DEVRYELER VE SEVKYATLARI

ABD askerleri, önceki gün Hasekede Kaml ilçesinin bat krsal ve Drbasiye ilçesinin güneyinde, Bar Pnar Harekat sonras ilk kez devriyeler yapt.

Söz konusu devriye hatt, Rümeylan petrol sahasna sokulmak isteyen Rus güçlerinin engellenmesinde ABD açsndan önem arz ediyor.

ABD, Rusyann Hasekede yerel unsurlardan silahl birlik kurma çalmalarna da YPG/PKK üzerinden engel olmutu.

Dier taraftan ABD güçleri ülkenin kuzeydousundaki üs ve askeri noktalarna askeri lojistik malzemesi sevkiyatn sürdürüyor.

ABD ordusu, Bar Pnar Harekatnn balamasyla kuzey hattndan çekilerek Haseke, Rakka ve Deyrizor illerindeki petrol sahalarna younlamt.

YPG/PKKya destek veren ABD güçleri 11 üs ve askeri noktada toplanm durumda.

Rusyann ise YPG/PKK igal sahas içinde Haseke ve Rakka illeri ile Halepin Münbiç ve Aynularab (Kobani) ilçelerinde 20ye yakn askeri noktada 500den fazla askeri polisi bulunuyor.

Ana Sayfaya Git