ABD, Suudilerle ittifakını yeniden değerlendirmeli

ABD'li senatör Murphy, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın muhtemel cinayeti nedeniyle ABD yönetiminin Suudilerle olan ittifakının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 16.10.2018 - 13:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Senato D likiler Komitesi üyesi Demokrat senatör Chris Murphy, Washington Postta kaleme ald makalesinde 1980ler ve 1990larda Libya devrik lideri Muammer Kaddafinin, kendini eletirenleri öldürtmek gibi bir alkanl olduu yorumunda bulunarak, bu seferde suçlunun Trump yönetiminin Ortadou politikasnn temel ta ve ABDnin müttefiki Suudi Arabistan olduuna iaret etti.

Senatör Murphy, Washington Post yazar Suudi gazeteci Cemal Kakçnn muhtemel cinayeti nedeniyle ABDnin Suudilerle olan ittifak gözden geçirilmeli. ifadesini kulland.

u ana kadar elde edilen bilgiler ve haberlere göre, Suudi yönetimini sürekli eletirdii için Suudi Arabistann, Kakçnn stanbul Bakonsolosluunda acmaszca öldürülmesi için bir ekip gönderdiini gösterdiine iaret eden Murphy makalede, Suudiler bu bilgileri yalanlad ve aksini ispatlayacak herhangi bir kant sunmad, ayrca bize herhangi bir açklama yapmak zorunda olmadklarn ifade etti. deerlendirmesine yer verdi.

10 yldan fazla süre önce Kongreye geldiinde, Suudi Arabistana büyük bir destein olduunu fakat imdilerde yeni veliaht prensin umursamaz tavrlar nedeniyle Suudi Arabistann eylemlerinin kendilerinin çkarna olup olmadnn sorgulandna dikkati çeken Murphy, Veliaht Prens Muhammed bin Selmann aile üyelerinin hapse atlmas, Lübnan Babakannn alkonulmas, Katarla olan anlamsz dümanl gibi dengesiz eylemlerinin listesinin fazlasyla kabark olduunu ifade etti.

Murphy, Bu yönetimin bu konuyla ilgili kararl bir ekilde harekete geçmeyecei anlald. O zaman sonuçlar belirleme Kongreye kalyor. Yemende devam eden dehette tam yetki salayan askeri yardma son vermek bunun sonuçlarndan biri olabilir. ifadesini kulland.

Son üç yldr ABDnin Suudi Arabistann Yemende Husilere yönelik bombal saldrlara yardm ettiini belirten Murphy, Yemende ABD yapm bombalarn sivil otobüslere, düün, cenaze törenlerine ve tbbi tesislere dütüü deerlendirmesinde bulundu. Murphy, oradaki savan binlerce sivilin ölümüne neden olduuna ve üzerinde Amerikada üretilmitir etiketinin yer ald insani bir krize dönütüünü kaydetti.

Murphy, Suudiler, sivil ölümlerin bilerek yaplmadn söyledi. ABDde yasa, sava suçlarna itirak etmemizi engelliyor. Bizim hükümetimiz defalarca onlara inanmay tercih etti. Son dönemde sivil ölümlerinde art görülüyor. Yemen, ktln eiinde. Binlerce çocuk açlktan ve susuzluktan hayatn kaybediyor. Yeni bir aratrma, Koalisyon stratejisinin oradaki gda üretimi ve datmn yok ettiine yönelik güçlü kantlar sunuyor. Suudi Arabistan gda, yakt ve ilaç gibi yardm malzemelerinin gönderimini geciktiriyor ya da engelliyor. Suudi uçaklar su kaynaklarn, hastaneleri hedef alyor. Fakat bizim yardmmz halen devam ediyor. ifadelerini kulland.

Sonuç olarak Suudilerin gerçei sakladn belirten Murphy, Kakçya ne olduunu gizlemelerinin, Yemende oynadklar oyunun ayns olduu deerlendirmesinde bulundu.

Kongrenin Suudi Arabistana yaplacak silah satn engellemesi gerektiine iaret eden Murphy, sava suçlarna yardm etmeye dur demenin zaman geldiini vurgulad.

Suudi Arabistann ABD için önemli bir ülke olduunu belirten Murphy, Suudilerle ilikiyi kesmemek için baz sebepler bulunduunun farknda olduunu ifade etti.

Murphy, Bu olayla ilgili ne olduunu örenmemiz gerekiyor, bunu Kakçya borçluyuz. Büyük bir ihtimalle bu cinayeti düzenleyen bir ülkeyle ilikimizi yeniden düzenlemeliyiz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git