ABD'de Trump yönetimi kabinede dikiş tutturamıyor

ABD Başkanı Donald Trump, görevinde henüz 3. yılını doldurmamasına rağmen kabinedeki birçok pozisyonda değişiklik yaptı

Haberler 12.09.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Donald Trump bu görevinde üçüncü ylna yaklarken, kabinedeki birçok pozisyonda deiiklik yapt.

Trumpn dün Twitter hesabndan yapt açklama ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danman John Bolton görevden aldn duyurmas, yaklak 3 yldr yönetimde olan Trump döneminde kabinede yaplan sk görev deiikliklerini akllara getirdi.

Ülke tarihinde kabinesinde en sk deiiklik yapan ABD bakanlarndan biri olan Trump yönetimi, göreve balad 20 Ocak 2017den bu yana birçok isimle yollarn ayrd.

Trumpn yolunu ayrd baz isimlerin görevine son verildii haberini Twitterdan duyurmas ve görevden alnan kiilerin de bu yolla görevden alndklarn örenmesi Washington gündemini sk sk megul ediyor.

- Trumpa Ulusal Güvenlik Danman dayanmyor

ABD Bakan Donald Trumpn yönetimde en çok deiiklik yapt pozisyonlardan birisi de Ulusal Güvenlik Danmanl koltuu oldu. Trump yönetimi, imdiye kadar, toplam 3 ulusal güvenlik danmannn görevine son verdi.

Trump, bu koltua ilk olarak seçim döneminde de yakndan çalt, Michael Flynni getirdi. Ancak Flynnin bu görevi uzun soluklu olmad ve koltuunda 1 ayn bile doldurmadan istifa etti.

Flynn, göreve gelmeden önce Rus yetkililerle görütüü iddialarnn ardndan yaplan basklar sonrasnda 13 ubat 2017de görevinden ayrld.

Trump, daha sonra bu göreve 20 ubat 2017de Korgeneral Herbert Raymond McMaster getirdi. McMaster, bu görevde yaklak 1 yl kaldktan sonra 9 Nisan 2018de Trump tarafndan görevden alnd.

McMasterdan boalan göreve ise ayn gün neo-muhafazakar bir isim olarak bilinen ve George Bush döneminde ABDnin BM Daimi Temsilcilii görevini de yapan John Boltonu atad.

Ancak özellikle ran ve Venezuela konusunda Trump ile kar karya geldii iddia edilen Bolton da dün kabineye veda etti.

Boltonn yerine vekaleten yardmcs Charlie Kupperman gelirken, kalc olarak gelecek ismin ise gelecek hafta açklanmas bekleniyor.

- Geçen hafta da Ortadou Özel Temsilcisi istifa etmiti

Trump kabinesinde son günlerde yaanan bir dier ayrlk da Orta Dou Özel Temsilcisi Jason Greenblatttan geldi.

Bakan Trump, Twitter hesabndan yapt açklamada, Greenblattn istifa edeceini ve çalma hayatn özel sektörde sürdüreceini vurgulad.

- Beyaz Saraya sözcü krizi

Trump kabinesinde en çok deiiklik yaplan ve büyük tartmalara yol açan görevlerden birisi de Beyaz Saray Sözcülüü oldu.

Beyaz Sarayn ilk basn sözcüsü olan Sean Spicer, görevinin ilk gününde adeta Washington basnna kar bir sava balatt.

lk basn toplantsna yaklak iki saat geç gelen Spicer, soru almadan sadece Trumpn yemin törenine katlanlar hakknda yaplan aslsz haberler nedeniyle gazetecileri azarlayarak kürsüyü terk etti.

Basn mensuplaryla yldz bir daha barmayan Spicer, belki de Trump yönetimi içinde en fazla dalga geçilen isim haline geldi.

Sözcü Spicer, Trumpn New Yorktan finansç arkada Anthony Scaramucciyi Beyaz Saray letiim Direktörlüü görevine getirmesinin ardndan 21 Temmuz 2017de istifa ettiini açklad. Spicer, görevi braktnda sadece 182 gündür Beyaz Sarayda çalyordu.

Spicer tartmas bitmeden Scaramucci de sadece 10. gününde görevinden alnarak, yerine Sarah Sanders getirildi.

Sanders ise yaklak 2 yllk görevinin ardndan Haziran 2019da görevinden ayrld. Sandersn koltuuna ise Donald Trumpn ei Melania Trumpn iletiim direktörü Stephanie Grisham geldi.

- Suriyeden çk krizi kabineyi vurdu

ABD Bakan Donald Trumpn Suriyeden çkacaklarn açklamasnn ardndan, kabinede de önemli isimlerde deiiklikler yaand.

ABD Savunma Bakan James Mattis, Trumpn Suriye kararnn ardndan 20 Aralkta istifasn duyurdu.

DEAla Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk da, 22 Aralkta istifasn verdi.

- Rusya soruturmas kabinede rüzgar gibi esti

Kabine deiikliinde adeta bir rekora imza atan Trumpn belki de en dikkati çeken admlarndan biri ABD Federal Soruturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comeyi görevden almas oldu.

Trumpn Rusya ile ilikisine yönelik soruturmay da yürüten Comeyin 9 Mays 2017de görevine son verilmesi, Amerikan kamuoyunda zaten var olan Trump-Rusya soruturmas tartmasn iyice alevlendirdi.

Rusya soruturmas balamnda Trump ile gerilimli bir iliki yaayan eski Adalet Bakan Jeff Sessionsn da Kasm 2018de görevine son verildi.

- En güçlü destekçilerinden Haley de gitti

Trumpn seçim kampanya döneminden itibaren d politika alanndaki en önemli destekçilerinden eski Birlemi Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Trump ile yollarn ayrd.

Trump, 9 Ekim 2018de yln sonunda görevinden ayrlacan açklayan Haleyin yerine ise Kelly Craft atad.

- Dileri Bakanlnda Tillerson gitti Pompeo geldi

Öte yandan Trumpn ilk kabinesinde Dileri Bakanl görevine atad eski Exxon Mobil Üst Düzey Yöneticisi Rex Tillerson bir yl akn süre görev yapt.

Trump ile özellikle Kuzey Kore ve Körfez ülkeleri politikalarnda sk sk çatan Tillerson, Trump tarafndan 13 Mart 2018de görevden alnd ve yerine, ran kartlyla tannan ve o tarihte CIA Direktörlüü görevini yürüten Mike Pompeo getirildi.

- ki özel kalem müdürünü ve çeitli danmanlarn deitirdi

Trumpn eski Özel Kalem Müdürü Reince Priebus, 28 Temmuz 2017de koltuundan ayrlrken, o günlerde Trumpn kabinesinde ç Güvenlik Bakan olan John Kelly 3 gün sonra onun yerine atand.

Ancak Trumpn Beyaz Saraydaki yakn ismi Kellynin ömrü de kabinede çok uzun soluklu olmad ve geçen yln sonunda görevinden ayrlaca açkland. Trumpn birçok srrna tanklk eden Kellynin ayrlk haberi Washingtonda büyük yank uyandrd.

ABD Bakannn Washingtonda rkç söylemleriyle tartmalara neden olan ba stratejisti ve belki de Trumpn seçimleri kazanmasndaki en önemli isimlerden Steve Bannon ise 19 Austos 2017de görevinden ayrld.

Trumpn Bannon gibi ar sac görüleriyle tannan danman Sebastian Gorka da Bannondan yaklak bir ay sonra Beyaz Saraya veda etti.

Trumpn ekonomi alanndaki sa kolu saylan Gary Cohn da 6 Mart 2018de istifa ettiini açklad.

- Price, kabineden ayrlan ilk bakan oldu

Salk Bakan Tom Price, yüksek seyahat harcamalarnn ortaya çkmas üzerine kamuoyunda artan basklara dayanamayp 29 Eylül 2017de görevinden istifa etti.

Kendisine yaplan basklardan ya da görü farkllklarndan dolay çevresinde sk sk deiiklie giden Trumpn Oval Ofiste 20 Ocak 2017de göreve baladnda ilk icraatlarndan biri Adalet Bakanl görevini vekaleten yürüten Sally Yatesin görevine son vermek olmutu.

Eski çileri Bakan Ryan Zinke 15 Aralk 2018de, ABD ç Güvenlik Bakan Kirstjen Nielsen 7 Nisan 2019da, çalma Bakan Alexander Acosta da 12 Temmuz 2019da Trump kabinesine veda etti.

Ana Sayfaya Git