ABD'den AB'ye misilleme tehdidi

ABD Savunma Bakanlığı, AB'yi savunma ve silahlanma projelerini başta ABD olmak üzere üçüncü ülkeleri hesaba katmaksızın yürütmesi halinde ticari ve siyasi ilişkilerde misilleme yapmakla tehdit etti.

Haberler 14.05.2019 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Savunma Bakanl, Avrupa Birliinin (AB) tek bana yürüttüü savunma projelerini sürdürmesi halinde misilleme yaplaca tehdidinde bulundu.

spanyann El Pais gazetesinin verdii habere göre, ABD Savunma Bakan Yardmcs Ellen Lord, AB D likiler ve Güvenlik Politikalar Yüksek Temsilcisi Federica Mogheriniye gönderdii mektupta, ABnin savunma politikalarnda att tek tarafl admlar eletirdi.

Lord, Mogheriniye gönderdii 1 Mays tarihli mektupta, ABnin tek bana yürüttüü savunma projelerinin, son 30 yldr devam eden ABnin transatlantik savunma endüstrisine entegrasyonunu ve NATO araclyla askeri i birliini tehlikeye soktuunu savundu.

Mektupta, Donald Trump yönetiminin ABnin savunma ve silahlanma projelerini, bata ABD olmak üzere üçüncü ülkeleri hesaba katmakszn yürütmesi halinde ticari ve siyasi ilikilerde misilleme yapma tehdidinde bulunmas dikkati çekti.

AB KONSEYNE VERLEN MESAJ

AB Konseyinin üye ülkeler arasnda savunma i birliini daimi hale getirmeyi öngören Yaplandrlm Daimi birlii (PESCO) kurulmas kararna ve ABnin 18 Nisanda kabul ettii 13 milyar avroluk bir Savunma Fonu oluturulmas kararna atfta bulunan Lord, ABDnin bu giriimlerden derin endie duyduunu aktard.

Lord, ABnin askeri kapasitesini artrma giriimlerini sert dille eletirilerek, kt savunma kaynaklarnn datlmas ve birlikte çalmayan askeri sistemlerin, NATO ile AB arasnda gereksiz rekabetin olumasna neden olacan vurgulad.

ABD Savunma Bakanl yetkilisi, ABnin tek tarafl savunma projelerini sürdürmesi halinde bunun, Avrupa savunma giriimleri üzerine 15 yl önce yaanan tartmalar güçlü bir ekilde tekrardan gündeme getirecei uyarsnda bulundu.

spanyol gazetesi, Lordun mektubuyla ABDnin ABye savunmaya daha fazla harcama yaplmasna evet ama bamsz stratejiler gelitirmeye hayr mesaj verdii yorumunu yapt.

spanyol düünce kuruluu Elcano Enstitüsünün Brüksel Ofisi Direktörü Luis Simon da söz konusu mektupla ilgili El Paise yapt deerlendirmede Açk bir çkar çatmas ile kar karyayz. dedi.

Ana Sayfaya Git