ABD'den Afganistan'a büyük gaf

NATO savunma Bakanları toplantısında ABD Savunma Bakanı'nın Afganistan'da Taliban örgütünün gelişimi ile alakalı yaptığı açıklama ile adından çok bahsettireceğe benzemekte.

Haberler 30.06.2017 - 02:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NATO savunma Bakanlar toplantsnda ABD Savunma Bakannn Afganistanda Taliban örgütünün geliimi ile alakal yapt açklama ile adndan çok bahsettirecee benzemekte.

ABD Savunma Bakan James Mattis, NATOnun Afganistandaki askerlerini çok hzl bir ekilde çektiini belirterek, bu ülkedeki iin yarda braklmamas gerektiini aksi halde yeniden dirilen Taliban örgütün intikam alma riski bulunduunu söyledi.

NATO Savunma Bakanlar Toplants srasnda Afganistandaki Kararl Destek Misyonuna ilikin bir oturum gerçekletirildi.

Oturumda konuan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afgan güçlerinin artk ülkenin güvenliinden tamamen sorumlu olduunu dile getirdi.

Daha önce 100 bini geçen NATO askerlerinin saysnn 13 bine kadar düürüldüünü hatrlatan Stoltenberg, bunlarn muharip olmadn aktard.

Ülkedeki güvenlik durumunun ar derecede zorlayc olmay sürdürdüüne deinen Stoltenberg, Yakn zamanda Kabilde acmasz saldrlara ahit olduk. Son aylarda yüzlerce masum sivil öldürüldü. Tam da bu yüzden (Afganistandaki) varlmz önem arz ediyor. Dolaysyla bugün, Afganistana olan taahhüdümüzü tekrar teyit ettik. 2017den sonra da Kararl Destek Misyonumuzu sürdüreceiz. ifadelerini kulland.

- NATO Afganistandaki varln güçlendirecek

Bu çerçevede alnan karar açklayan Stoltenberg, Askeri yetkililer misyon için birkaç bin daha asker talep etti. Ben de Afganistandaki varlmz artracamz teyit edebilirim. dedi.

Jens Stoltenberg, bu ay banda yaplan bir konferansta 15 ülkeden ek katk sözü aldklarn bildirdi.

Savunma Bakanlar Toplants srasnda da baka ülkelerin taahhütte bulunduunu söyleyen Stoltenberg, says konusunda bilgi vermedii bu askerlerin muharip olmayacan vurgulad.

Yeni birliklerin Afgan Özel Kuvvetlerini, Hava Kuvvetlerini destekleyeceini ve askeri eitimlerin hzlandrlmasna yardmc olacan kaydeden Stoltenberg, NATOnun 2014 ylndaki muharip rolünü sona erdirmesinin yanl olmadn savunarak, Bu, kesinlikle bir hata deil. çok daha önceden yapmalydk. deerlendirmesinde bulundu.

- Askerleri çok hzl çektik

ABD Savunma Bakan Mattis ise düzenledii basn toplantsnda Genel Sekreter Stoltenberg ile ayn düüncede olmadn ortaya koydu.

Mattis, Geriye bakldnda, askerlerimizi çok hzl bir ekilde çektiimiz, rakamlar biraz hzl düürdüümüz konusunda büyük ölçüde fikir birlii var. diye konutu.

ABDli bakan, misyonun asker ihtiyacna da deindi.

Bu konuda biraz boluk olduunu anlatan Mattis, Ülkeler hzlarn artryor. u anda bu boluun yüzde 70ini doldurduk ve burada duyduklarma dayanarak geri kalan dolduracamz konusunda çok iyimserim. açklamasn yapt.

Afganistandaki NATO görevinin ne zaman bitecei konusunda tarih vermekten kaçnan Mattis, Savalara zaman çizelgesi koymuyorum. Sava, temelde öngörülemez bir fenomendir. yorumunu aktard.

NATOnun Afgan halkna korku ve terörden özgürlük vaadinde bulunduunu kaydeden Mattis, terörden özgürlüün ii yarda brakmamay gerektirdiine dikkati çekti.

Hem Afganistanda hem de Suriye ve Iraktaki duruma atfta bulunan James Mattis, Bktm, eve dönüyorum deyip sonra tekrar gidip vuramazsnz. görüünü dile getirdi.

- ABD 4 bin asker istedi

NATOnun Kararl Destek Misyonu çerçevesinde Afganistanda yerel birliklerini eitmek, onlara danmanlk yapmak ve yardm etmek için yaklak 13 bin 500 askeri bulunuyor.

ABDnin 4 bin yeni asker istedii ve 3 bin dolaynda bir artn beklendii ifade ediliyor.

NATO, 2003 ylndan 2014 sonuna kadar savata öncü rol oynam ve daha sonra da görevi Afgan ordusuna teslim etmiti. Buna karn son zamanlarda Talibann ülkedeki saldrlarn artrmas endieye yol açmt.

Ana Sayfaya Git