ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

ABD Hazine Bakanlığı, 7 Rus oligark, bu kişilerin kontrol ettiği 12 şirket, 17 Rus hükümet yetkilisi ile bir Rus silah ticaret şirketi ve ona bağlı bir bankayı yaptırım listesine aldı.

Haberler 07.04.2018 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

WASHINGTON - ABD yönetimi 7 Rus oligark, bu kiilerin kontrol ettii 12 irket, 17 üst düzey Rus hükümet yetkilisi, Rus devletine ait bir silah ticaret irketi ve ona bal bir bankay yaptrmlar listesine dahil etti.

ABD Hazine Bakanlndan yaplan yazl açklamada, Yabanc Varlklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafndan yaptrm listesine eklenen Ruslar ve irketleri kamuoyuna duyuruldu.

Buna göre, 7 Rus oligark ve bu kiilerin kontrolündeki toplam 12 irket, Rusyaya yeni yaptrmlar balamnda kara listeye alnd. Söz konusu kiilerin Rusyann önde gelen zenginleri arasnda yer ald kaydedildi.

Yazl açklamada görülerine yer verilen ABD Hazine Bakan Steve Mnuchin, bu kii ve kurumlar Rusyann küresel çaptaki bozucu eylemlerine destek vermek ve Putin rejiminden istifade etmekle suçlad.

Listeye alnan oligarklar

Listeye alnan oligarklarn isimlerinin Vladimir Bogdanov, Oleg Deripaska, Suleiman Kerimov, Igor Rotenberg, Kirill Shamalov, Andrei Skoch ve Viktor Vekselberg olduu açkland.

Bu kiilerin kontrol ettii B-Finance Ltd., Basic Element Limited, EN+ Group, EuroSibEnergo ve GAZ Group gibi toplam 12 irket de OFACn yaptrm listesine girdi.

Bear Esed rejimine uzun zamandr silah temin ettii ifade edilen Rus devletine ait Rosoboroneksport adl silah ticaret firmas ile bu kuruma bal The Russian Financial Corporation Bank (RFC Bank) adl banka da ayn ekilde kara listeye alnd.

Yaptrm listesine alnan kii ve kurumlarn ABDdeki varlklarn donduran ABD yönetimi, bu kii ve kurumlarla i yaplmasn da yasaklar listesine alm oldu.

çileri Bakan da listede

OFACn yaptrm listesine ekledii üst düzey Rus hükümet yetkilileri arasnda ise çileri Bakan Vladimir Kolokoltsev, Gazprombankn Yönetim Kurulu Bakan Andrey Akimov, Rusya Stratejik çalmalar Enstitüsü (RISS) Bakan Mikhail Fradkov, Gazprombankn cra Kurulu Üyesi Sergey Fursenko, Tula bölgesi Valisi Alexey Dyumin, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev, Rusya Meclisi Duma üyesi Vladislav Reznik ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin danmanlarndan Evgeniy Shkolov gibi isimler yer ald.

ABD yönetimi son olarak 15 Martta, Rusyann 2016daki Amerikan bakanlk seçimlerine siber saldrlar yoluyla müdahale ettii iddialaryla ilgili olarak, 19 Rus vatanda ve 5 kurumunu yaptrm listesine aldn açklamt.

Bu açklamada, aralarnda Rus stihbarat Servisi (FSB), Rus Askeri stihbarat Servisi (GRU), nternet Aratrma Ajans (IRA) adl siber içerik üreten Rus firmas ile bu ajansn finansmann salayan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putine yaknlyla bilinen Yevgeniy Viktorovich Prigozhin de dahil, toplam 19 kii ve 5 kurum finansal yaptrm listesine eklenmiti.

Ana Sayfaya Git