ABD'den Türkiye şirketlere yeni yaptırımlar

ABD Maliye Bakanlığı aralarında Türkiye, Belçika ve Çin'deki bazı şirketlerin de olduğu yeni Rusya yaptırımlarını açıkladı.

Haberler 02.05.2024 - 11:45 Son Güncelleme : 02.05.2024 - 11:45

ABD Maliye Bakanlığının açıkladığı yeni yaptırım listesinde, Türkiye, Belçika ve çindeki bazı şirketler de var. ABD Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre yeni yaptırımlarla, Rusyanın savunma sanayiinin yanısıra kimyasal ve biyolojik silah programları ve Rusyanın savunma imalatı için önemli malzemeleri sağlayan üçüncü ülkelerdeki şirket ve kişiler hedef alındı.

RUSYAYA ACİL YARDIM SAĞLAMAKLA SUçLANIYOR

ABD Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının bugün açıkladığı yeni yaptırımlarla toplamda yaklaşık 300 şirket, kişi ve kurum hedef alındı.

Bunların yaklaşık 60ı Azerbaycan, çin, Belçika, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Slovakyada yer alıyor. Maliye Bakanlığının açıklamasında bu ülkelerde yer alan bazı şirketler, Rusyaya acil olarak ihtiyaç duyduğu teknoloji ve ekipmanı sağlamakla suçlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Rusyanın savunma sanayisini desteklemekle suçladığı çindeki dört şirketin yanısıra; yüksek öncelikli malzemeleri Rusyaya sevketmekle suçladığı Türkiye, Kırgızistan ve Malezyadaki şirketlere yaptırım açıkladı.

Maliye Bakanlığına göre, Hong Kong ve çindeki bazı şirketler, Rus ordusuna jammer, sensor ve insansız hava aracı motoru sağlamakla suçlanıyor. Rusya ve çinin Washington büyükelçiliklerinden ise yaptırımlarla ilgili bir açıklama gelmedi.

TÜRKİYEDEN HANGİ ŞİRKETLER LİSTEDE?

ABD Maliye Bakanlığının açıklamasında, Türkiyede bulunan Etasis Elektronik Tartı Aletleri ve Sistemleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin satın aldığı İngiliz makine araç ekipmanını Rusyadaki şirketlere sattığı; Rusya savunma şirketlerine mal tedarik eden ve ABDnin yaptırım listesinde bulunan Vektor ve Promoil şirketine çok sayıda mal sevk ettiği belirtildi.

Türkiyede bulunan AYA Universal Denizcilik Kumanyacılık Liman Hizmetleri İthalat İhracat Limited Şirketinin Rusyadaki KAMAZ şirketine dizel motor parçaları sevk ettiği kaydedildi.

Yine Türkiyede bulunduğu belirtilen Alpha Impex İthalat ve İhracat Dış Ticaret Limited Şirketinin 2023 yılı sonunda Rusyadaki kullanıcılara 2 milyon dolar değerinde sevkiyat yaptığı ve bu mallar arasında programlanabilir cihazlar, mikrodevreler ve transistörlerin olduğu belirtildi.

Ana Sayfaya Git