AB'de 'taht oyunları' başladı

Brüksel'de bir araya gelen 28 AB ülkesinin liderleri, AP seçimlerinin ardından Birlik kurumlarının yeni başkanlarını belirlemek için sıkı müzakere sürecini başlattı.

Haberler 30.05.2019 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gayriresmi bir zirve için akam yemeinde buluan liderler, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonuçlarn deerlendirerek, Avrupa Birliinin (AB) yeni bakanlarn belirlemek için zorlu ve uzun soluklu olmas beklenen müzakere sürecini balatt.

Brükseldeki toplantnn ardndan basn toplants düzenleyen AB Konseyi Bakan Donald Tusk, AP seçimlerine katlm orannn son 25 yln en yüksei olduuna deinerek, bundan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

SEçM SONUçLARI

Tusk, seçim sonuçlarna göre APnin seçmenleri daha iyi temsil eden bir ekil aldn belirterek, Parlementonun ulusal hassasiyetlere dayal farkllklar daha iyi yanstaca deerlendirmesinde bulundu.

Yeni AB Komisyonu bakannn, seçilebilmesi için Birliin kurucu anlamalar gerei APnin ve AB Konseyinin de onayn almas gerektiini anmsatan Tusk, bundan sonraki süreçte AB kurumlarnn bakanlarnn belirlenmesi için AP ve AB üyesi ülkelerin temsil edildii Konsey ile istiarelere balayacan ifade etti.

Tusk, Bugünkü toplantda sadece süreci ele aldk, bakanlklar için isimler ise gündeme gelmedi. dedi.

Öte yandan, Tusk, seçmenlerin Avrupa yanls partilere oy vermesinin önemli bir nedeninin de Brexit olduunun altn çizdi.

Ana Sayfaya Git