AB'den İsrail'e "Filistinli çocuklara yönelik gözaltı" tepkisi

Avrupa Birliği (AB), İsrail'in 16 yaşındaki Ahed et-Temimi ile Fevzi el-Cuneydi'yi gözaltına alması ve 17 yaşındaki Musab Firas et-Temimi'yi öldürmesine tepki gösterdi.

Haberler 13.01.2018 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABnin Kudüs ve Ramallahtaki ofisinden yaplan yazl açklamada, AB ve ülkelerinin Kudüs ile Ramallahtaki misyonlar, özellikle de gözaltna alma, tutuklama ve yargya bavurma srasnda çocuk haklarnn gözetilmesi ve sayg gösterilmesinin önemini yeniden hatrlatmaktadr. denildi.

srail yönetimine Filistinlilerin düzenledikleri gösterilere orantl ekilde karlk verme ve çocuklar da kapsayan ölümlü müdahalelere ilikin soruturma açma çarsnda bulunulan açklamada, u ifadelere yer verildi:

çocuk haklar bir insan hakkdr. srail yönetimini, srailin askeri yasalarna tbi olan igal altndaki Filistin topraklarn ilgilendiren konulardan sorumlu igal gücü olarak, bu esaslara göre hareket etmeye davet ediyoruz. çocuklarn, resmi bir suçlamada bulunulmakszn idari olarak tutuklanmalar, özellikle endie vericidir.

- SRALN FLSTNL çOCUKLARA YÖNELK HLALLER

Filistinli 16 yandaki Fevzi el-Cuneydi, 7 Aralk 2017de igal altndaki Bat eriada yer alan El Halil ehrinde gözleri balanarak çok sayda srail askeri tarafndan gözaltna alnm, bu görüntü sosyal medyada büyük yank uyandrmt. 21 gün tutuklu kaldktan sonra kefaletle serbest braklan Kudüs direniinin sembol ismi Cuneydinin srail askerleri tarafndan dövülmesi sonucunda sa omzunda krk olumutu.

srail askerleri, 16 yandaki Ahed et-Temimiyi de 19 Aralk 2017de Ramallahta ailesiyle yaad eve baskn düzenledikten sonra gözaltna almt. Tutuklu olarak askeri mahkemede yarglanan Temiminin durumas son olarak 15 Ocaka ertelenmiti. Filistinli cesur kz olarak da bilinen Ahed, 2012 ylnda aabeyi gözaltna alndnda srail askerlerine kar gösterdii tavr nedeniyle stanbulda Hanzala Cesaret Ödülüne layk görülmütü.

Musab Firas et-Temimi (17) ise Ramallahn kuzeybatsndaki Deyr Nizam köyünde srail askerlerinin müdahalesi srasnda açlan ate sonucu ar yaralanm ve 3 Ocakta kaldrld hastanede hayatn kaybetmiti.

Filistin makamlarnn resmi verilerine göre, srail hapishanelerinde 300ü çocuk yaklak 7 bin Filistinli bulunuyor.

srail, idari tutukluluk adn verdii uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayal olarak 1 ila 6 ay alkoyabiliyor. Tutuklunun, srailin güvenlii için tehlike tekil ettiine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadnda bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yla kadar uzatabiliyor.

Ana Sayfaya Git