AB'den Nijer'e askeri müdahale uyarısı yapan ECOWAS'a destek

BRÜKSELAvrupa Birliği (AB), Nijer#39;deki darbe sonrası bu ülkeye askeri müdahale dahil olmak üzere çeşitli tedbirler alan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) tüm kararlarını desteklediğini bildirdi.

Haberler 31.07.2023 - 11:46 Son Güncelleme : 31.07.2023 - 11:46

BRÜKSELAvrupa Birliği (AB), Nijerdeki darbe sonrası bu ülkeye askeri müdahale dahil olmak üzere çeşitli tedbirler alan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) tüm kararlarını desteklediğini bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dünkü ECOWAS Zirvesiyle ilgili açıklamasında, Nijerdeki askeri darbeyi kınayan ECOWAS ülkeleri liderlerine katıldıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Muhammed Bazumu ülkenin tek seçilmiş ve meşru lideri olarak tanıdıklarını vurgulayan Borrell, AB, darbeye karşılık ECOWASın aldığı tüm tedbirlere hızlıca ve kararlı şekilde destek verecektir. ifadesini kullandı.

Borrell, dış müdahale suçlamasını reddederek Nijer halkının iradesine saygı duyulması gerektiğini, sivillere, diplomatik personele ve tesislere saldırılardan darbecilerin sorumlu tutulacağını kaydetti.

Öte yandan AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Cumhurbaşkanı Bazum ile temaslarının sürdüğünü açıkladı.

Sosyal medyadan açıklama yapan Michel, dün gece Bazum ile telefon görüşmesi yaptığını belirterek, Nijerin anayasal ve meşru kurumlarına, anayasal düzenin yeniden tesisi için yürütülen bölgesel girişimlere ABnin mutlak desteğini yineledim. ifadesini kullandı.

- ECOWAStan Nijerdeki darbecilere askeri müdahale uyarısı

Nijerde Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuzda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuzda Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

ECOWAS ise Cumhurbaşkanı Bazumun serbest bırakılması ve görevine dönmesi için cuntaya 1 hafta süre verdi. Ayrıca ECOWAS ülkeleri, Nijere tüm hava ve kara sınırlarını kapattı ve Nijerin Batı Afrika Devletleri Merkez Bankasındaki (BCEAO) varlıkları donduruldu.

ECOWAS, talepleri yerine getirilmezse askeri müdahale dahil her türlü seçeneğin değerlendirileceğini bildirdi.

Ana Sayfaya Git