AB'den Romanya'ya uyarı!

AB Konseyi Başkanı Tusk, görüştüğü Romanya Başbakanı Grindeanu'dan AB değerlerine uyum ve yolsuzlukta mücadelede ilerleme sağlanmasını istedi.

Haberler 18.02.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birlii (AB) Konseyi Bakan Donald Tusk, yolsuzluk yapanlara af getiren düzenlemenin büyük kitlesel gösterilere yol açt Romanyay, AB deerlerine uygun hareket etmesi konusunda uyard.

Tusk, Brükselde Romanya Babakan Sorin Grindeanu ile bir araya geldi. AB Konseyinden yaplan açklamaya göre, Grindeanunun ocak aynda göreve balamasndan sonra gerçekleen ilk ikili görümede, AB gündemindeki ana konular, Romanyadaki son gelimeler ve hükümetin öncelikleri konuuldu.

Tusk ve Grindeanu görümede Romanya vatandalarnn AB üyeliinin sunduu tüm frsatlardan tam olarak yararlanabilmelerini salamak için hukukun üstünlüü ve yolsuzlukla mücadelenin merkezi önemini de ele ald. AB deerleri ve Romanya toplumunun beklentileri dorultusunda, yolsuzlukla mücadelede ilerleme eldekilerin muhafazas ihtiyaca vurgu yapan Tusk, geriye dönülmemesini istedi.

Grindeanu, Tuskun ardndan AB Komisyonu Bakan Jean-Claude Juncker ile bir araya geldi. Bu görümeye ilikin herhangi bir açklama yaplmad.

ROMANYADAK GÖSTERLER

Romanyada hükümeti, 22 Ocakta af ve ceza kanunundaki deiiklikleri kapsayan bir kararname hazrlamt. 5 yldan az hapis cezas kalm kiilerin affn öngören kararname, yolsuzlukla mücadelenin zayflayacan düünen yüz binlerce kii tarafndan protesto edilmiti.

Gösterilerinin ardndan hükümet geri adm atm, kararnameyi geri çekme karar almt. Kararnamelerin geri çekilmesine ilikin karar, 6 ubatta Resmi Gazetede yaymlansa da, protestocular, hükümet istifa edene karar gösterilere devam edeceklerini açklamt.

Ana Sayfaya Git