AB'den Suriye'de sivilleri koruma çağrısı

AB, 19 Eylül'den bu yana Suriye'nin İdlib ili ve çevresine düzenlenen hava saldırılarında yüzlerce sivilin öldüğüne dikkati çekerek, tüm tarafları sivilleri korumaya davet etti

Haberler 04.10.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birlii (AB), Suriyede son iki haftada hayatn kaybeden sivil saysnn bu yln en yüksei olduunu belirterek, tüm taraflara sivilleri koruma çarsnda bulundu.

AB D likiler ve Güvenlik Politikas Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonunun nsani Yardm ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianidesin yaptklar ortak yazl açklamada, özellikle 19 Eylülden itibaren dlib, Halep ve Hamay hedef alan youn hava saldrlar nedeniyle Suriyenin kuzeyinde yüzlerce kiinin hayatn kaybettiine dikkat çekildi.

Geçen ayki ölü saysnn bu yln en yüksei olduu vurgulanan açklamada, hayatn kaybedenler arasnda kadn ve çocuklarn yan sra yardm görevlilerinin de bulunduu ifade edildi.

ULUSLARARASI HUKUKU HLAL EDENLER CEZASIZ KALMAYACAK

Bunun uluslararas hukukun ve anlamalarn açkça ihlali olduu belirtilen açklamada, AB, çatmadaki tüm taraflara Uluslararas Sava Hukuku uyarnca sivilleri ve altyapy koruma çars yapyor. AB, uluslararas toplumla birlikte hareket ederek Uluslararas Sava Hukukunu kastl olarak ihlal edenlerin cezasz kalmamasn salayacak. ifadeleri yer ald.

Açklamada, insani yardm kurulularnn faaliyetlerini kstlama olmadan yerine getirebilmesi için tüm ilgili taraflara çarda bulunuldu. Yakn zamanda düzenlenen saldrlar sonucunda Suriyenin kuzeyinde hastane ve dier önemli altyaplarn çok ciddi ekilde zarar gördüü ve hatta yok edildii bildirilen açklamada, baz yardm kurulularnn bölgede faaliyetlerine son vermek zorunda kald vurguland.

ABnin Suriyede siyasi çözümü desteklemeye devam ettiine dikkat çekilen açklamada, çatmaszlk bölgelerinin oluturulmas kararnn olumlu karland deerlendirmesi yer ald.

Suriye nsan Haklar A (SNHR) dünkü raporunda, Suriyede çatan taraflarn saldrlarnda eylül ay içinde 200ü çocuk, 144ü kadn en az 912 sivilin öldüünü açklamt.

Ana Sayfaya Git