ABD'li Bakan Ross'un 5 günlük Türkiye mesaisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın iki ülke ticaret hacmi hedefini 100 milyar dolara çıkarmasının ardından Türkiye'ye gelen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross bir dizi görüşme gerçekleştirdi, iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi

Haberler 12.09.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Ticaret Bakan Wilbur Ross, Türkiye ziyaretinde Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoanla bata olmak üzere bir dizi görüme gerçekletirdi, i dünyasnn temsilcileriyle bir araya geldi.

G20 Liderler Zirvesi kapsamnda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve ABD Bakan Donald Trump, iki ülkenin ticaret hacmi hedefini 100 milyar dolara çkarm ve karlkl ekonomik ilikilerin çok daha ileriye tanmas yönündeki iradelerini ifade etmilerdi.

Bunun üzerine ABD ve Türkiyede hükümet temsilcileri, sektör paydalar ve i adamlar söz konusu hedefin gerçekletirilebilmesi için çalmalar yürüterek, öneri ve projelerini belirlediler.

ABD Ticaret Bakan Wilbur Rossun Türkiye ziyareti öncesi iki ülke arasnda 100 milyar dolarlk ticaret hedefi için beklentiler, ABD-Türkiye Yatrm ve Ticaret likileri stiare Toplantsnda masaya yatrld. Sorunlara yönelik talep ve öneriler, gelitirilebilecek projelere ilikin görüler tespit edildi.

Ross, 6-11 Eylülde gerçekletirdii Türkiye ziyaretinde ilk olarak 7 Eylülde Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan ile bir araya geldi. Görümenin detaylarn Twitter hesabndan paylaan Pekcan, ABDli mevkida ile sivil havaclk, otomotiv, otomotiv yan sanayii, mücevher, mobilya, tekstil gibi sektörel bazda ticaret kapasitesinin gelitirilmesi için yaplabilecekleri istiare ettiklerini aktard.

Bu çerçevede, özellikle ABDdeki datm kanallarna eriim konusunu ele aldklarn ve sektörler baznda firmalara yönelik programlar hazrlamak konusunda mutabk kaldklarn dile getiren Ross, ikili ticaretin önündeki baz engel ve uygulamalarn kaldrlmas ile ilgili somut beklentileri kendilerine ilettiklerini bildirdi.

Pekcan, Rossu özel sektör temsilcileriyle bir araya getirdiklerini belirterek, özel sektörün, ABD ile ticaret hacminin 100 milyar dolara çkarlmas için kendi planlarn, vizyonlarn, çalmalarn ve beklentilerini Bakan Ross ile paylatn ifade etti.

- dünyasnn önerilerini dinledi

Ross, temaslarnn ikinci gününde D Ekonomik likiler Kurulu (DEK) - Türkiye-ABD Konseyi (TAK) Yürütme Kurulu Toplantsna katld.

DEK tarafndan duyurulan toplantda Rossun, ABDye yatrm için u an en doru zaman olduunu vurgulad belirtildi. Etkinlikte, TAK tarafndan haziranda Boston Consulting Group (BCG) ile balatlan çalmayla Ross ile öneriler ve olas i birlii frsatlar paylald. Toplantya katlan yürütme kurulu üyeleri otomotiv, finans, çelik-alüminyum, telekomünikasyon, turizm, petrokimya, savunma ve hava-uzay sanayi, inaat ve altyap, gayrimenkul, lojistik, ilaç sanayi ve enerji alanlarnda görü alveriinde bulundu.

- Albayrak ile görüme

Ross, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak ile bir araya geldi.

Albayrak, söz konusu toplantya ilikin Ross ile ülkeler arasndaki ekonomik ve ticari i birliini kapsamlca ele aldklar verimli bir görüme yaptklarn, 100 milyar dolarlk ticaret hacmi hedefi için kararllklarn bir kez daha vurguladklarn belirtti.

- Öncelikli sektörler belirlendi

Ross, Ankara temaslar kapsamnda, Pekcan ile dün yeniden görütü, iki bakan toplantnn ardndan ortak basn açklamas yapt.

Pekcan, ülkelerin ticaret bakanlklarnn bakanlnda sektör temsilcileriyle beraber sektörel komiteler kurulmasna karar verdiklerini belirterek, Türk ve ABDli firmalar bir araya getirecek olan bu komitelerin sonuç odakl çalacan ve bu çalmann sonuçlarn bir an önce almak üzere i birliiyle hareket edeceklerini söyledi.

Sonuç odakl yaklam en ksa zamanda eyleme geçirerek, karlkl ticareti artrmay amaçladklarnn altn çizen Pekcan, bu amaç dorultusunda Türk ve Amerikan firmalarnn her iki ülkedeki datm kanallarna ulamasnn çok önemli olduu, firmalar arasndaki temaslarn anlan süreçte her iki ülke ticaret bakanlklarnn desteinin yarar ve gereklilii üzerinde mutabk kaldklarn bildirdi.

Tekstil, hazr giyim, mobilya, mermer, otomotiv, otomotiv yan sanayi, mücevherat, sivil havaclk, çimento, kimya, makine ve lojistik sektörlerini, ikili ticaret hacminin artrlmasnda en öncelikli sektörler olarak belirlediklerini duyuran Pekcan, Rossa demir çelik gibi sektörlerde karlalan engeller, Genelletirilmi Tercihler Sisteminden çkarlmann sonuçlar, otomobil sektöründe uygulanmas muhtemel önlemlere de deindiklerini, ABD tarafna bu konudaki talep ve önerileri ilettiklerini vurgulad.

- Somut admlar BM toplantsnda liderler açklayacak

Ross da Türkiye-ABD ticaret hacminde 100 milyar dolarlk hedefin ABD tarafndan Türkiyeye 50 milyar dolar, Türkiye tarafndan da ABDye 50 milyar dolar ticaret olarak gerçekleeceini umduklarn, bu ekilde ticaret miktarnn çok dengeli ve çok büyümü olacan bildirdi.

En ksa zamanda somut olarak neler yaplabileceine odaklandklarn dile getiren Ross, bu admlarn ayn 25inde yaplacak Birlemi Milletler toplantsnda, her iki ülkenin bakanlar tarafndan duyurulacan bildirdi.

- STA müzakerelerine yeil k

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde ABD Ticaret Bakan Wilbur Ross ve beraberindekileri kabul etti.

ABD Bakan Trump ile serbest ticaret anlamas müzakerelerine balanmas konusunu da gündeme aldklarn duyuran Erdoan, bu konuda ilgili bakanlarn en yakn zamanda çalmalara balayacan bildirdi.

Erdoan, ABD firmalarn Türkiyede yatrm yapmaya davet ederek, her ABDli yatrmcya gereken destei vermeye hazr olduklarn vurgulad.

- Salk ve enerjide i birlii

Rossun Salk Bakan Fahrettin Koca ile de bir araya geldii toplantda iki ülke arasnda salk alannda gelitirilebilecek i birlii imkanlar ele alnd.

ABD Ticaret Bakan Ross ilaç ve tbbi cihaz üretimi konusundaki yatrmlar ile bu alandaki ticaret hacminin önemine dikkati çekti.

Ross, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez ile de görütü. Basna kapal gerçekletirilen görümede küresel enerji gelimeleri, trendler ve iki ülke arasndaki enerji i birlikleri masaya yatrld.

Konuk bakan, Ticaret Bakan Pekcan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliince (TOBB) düzenlenen çalma yemeine katld.

Ana Sayfaya Git