ABD'nin İran çevresindeki askeri üsleri

ABD Kongresine bağlı Araştırma Merkezinin raporlarına göre, ABD'nin İran çevresindeki ülkelerde 50 binin üzerinde askeri bulunuyor.

Haberler 10.01.2020 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rann balistik füzelerle ABDnin Iraktaki 2 askeri üssünü vurmas üzerine gözler Tahran yönetiminin menziline girebilecek ABDnin bölgedeki dier üslerine çevrildi.

ABDnin Kerkükteki K1 Askeri Üssüne 27 Aralkta Iraktaki ii milis güçlerince düzenlendii iddia edilen füze saldr sonras Washington ve Tahran yönetimi Irak üzerinden birbirlerinin hedeflerini vurdu.

Son olarak ran, Kudüs Gücü Komutan Kasm Süleymaninin 3 Ocakta hava saldrsnda öldürülmesine misilleme olarak ABDnin Irakn batsndaki Ayn el-Esed ve kuzeydeki Erbilde bulunan askeri üslerini balistik füzelerle hedef ald.

ran Devrim Muhafzlar Ordusunun saldrdan sorumlu komutan yardmcs Abbas Nilfuruan, Tasnim haber ajansna yapt açklamada, ABD güçleri sahip olduklar teknolojiye ramen füzelerimizin menzilini birkaç metre dahi deitiremedi. Füzelerimiz hedeflerini tam isabetle vurdu. dedi.

ABD Bakan Donald Trump ise dün düzenledii basn toplantsnda rann füze saldrsnda hiçbir ABDlinin zarar görmediini açklad.

Bu arada Trumpn konumasnda bara yönelik lml mesajlar vermesiyle bölgede gerginlik nispeten dümü görünüyor.

- Füzelerin Kirmanahtan frlatld iddias

rann ABD üslerine saldrsyla ilgili deerledirmeler ise sürüyor. ABD Savunma Bakan Mark Esper, rann 3 bölgesinden Iraktaki ABD askerlerinin konulu olduu 2 üsse 16 füze frlatldn belirtirken, saldrnn rastgele atlar olmadn vurgulad. Esper, erken uyar sistemlerinin yaplan saldrnn etkilerini minimize ettiini aktard.

ran basnnda çkan haberlere göre Tahran, ABD üslerine yönelik füzeleri Irak snrna yakn Kirmanah vilayetinin slamabadi Garb kentinden ateledi. slamabadi Garb, Ayn el-Esedden 550 kilometre, Erbilden ise 350 kilometre uzaklkta bulunuyor.

Haberlerde saldrda ran tarafndan üretilen Kyam ve Zülfikar füzelerinin kullanld iddia edildi.

ran, buna benzer bir saldry 8 Eylül 2018de gerçekletirmi ve kendisine muhalif ran Kürdistan Demokrat Partisinin (KDP) Erbilin Koysancak ilçesinde bulunan askeri kampn hedef almt.

Kampa isabet edilen balistik füzeler randan Erbile yakn bir bölgede frlatlm, saldrda 16 KDPli hayatn kaybetmi, onlarcas da yaralanmt.

Son saldr ile ran, ABDnin bata Irak olmak üzere Körfez ülkeleriyle Afganistandaki üslerini sahip olduu uzun menzilli füzelerle vurabilecei mesajn verdi.

- rann sahip olduu füzeler

ABD Savunma stihbarat Ajansnn, Tahrann askeri gücüne ilikin Austos 2019da yaymlad raporda ran, Orta Douda en büyük füze gücüne sahip ülke olarak tanmlanyor.

Raporda, ran silahl kuvvetlerinin envanterinde ksa, orta ve uzun menzilli balistik füzelerin yer ald, bu füzelerle randan 2 bin kilometre mesafedeki hedeflerin vurulabilecei aktarlyor.

Ajansn paylat verilere göre, rann ahab-1 balistik füzesi 300 kilometre, ahab-2 füzesi 500 kilometre, ahab-3 ise 2 bin kilometre menzile sahip.

Fatih-110 füzesinin de 300 ila 500 kilometre menzili bulunuyor. Ayrca 800 kilometre menzile sahip Zülfikar ve 750 kilometre menzilli Kyam-1 füzeleri bulunuyor.

ran ordusu envanterinde 2 bin kilometre menzilli Sicil ve 2 bin 500 kilometre menzilli Sumer balistik füzeleri de var.

- Tahrann füzelerinin menzilindeki ABD üsleri

rann çevresindeki birçok ülkede çok sayda ABD üssü bulunuyor.

Washington yönetiminin asker konulandrd rana komu veya yakn ülkeler arasnda Kuveyt, Irak, Katar, Suudi Arabistan, Bahreyn, Umman, Ürdün, Suriye, Afganistan, Birleik Arap Emirlikleri ve Türkiye var.

ABD Kongresine bal Aratrma Merkezinin raporlar incelendiinde, bölgede ABDnin 50 binin üzerinde asker konulandrdn söylemek mümkün.

- Iraktaki 9 üste 5 bin 200 asker

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003te Irak igal eden ABDnin bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var.

ABD, Aralk 2011de Iraktaki tüm askerlerini çekti ancak terör örgütü DEAn ortaya çkmas ve Badat hükümetinin daveti üzerine 2014te yeniden Iraka asker gönderdi.

Washingtonun açklad resmi verilere göre Irakta toplam 5 bin 200 ABD askeri bulunuyor. Iraktaki ABD askeri varlnn büyük bölümü rann hedef ald Ayn el-Esed Üssünde konulanm durumda.

Irakn batsndaki Enbar vilayetinde Ayn el-Esedin yan sra Habaniyye üssü bulunuyor. ABD, bakent Badatta da uluslararas havalimanndaki Victory Askeri Üssü ile Taci bölgesinde eitim amaçl Taci Askeri Üssünü kullanyor.

Salahaddin vilayetinde Beled Hava Üssü, Kerkükte K1, Musulda Kayarra, Erbilde Harir ve Erbil Uluslararas Havalimannda da ABDnin üsleri mevcut.

- Kuveytte 13 bin asker

Kuveyt ve ABD arasnda, Irakn ülkeyi igal etmesinden sonra 1991de Savunma Birlii Anlamas imzaland. ABD, bu anlamaya binaen 29 yldr Kuveytte askeri üs sahibi.

ABD Kongresine bal Aratrma Merkezinin 4 Aralk 2019da yaymlad rapora göre, ABD, Kuveytte bölge ve Basra Körfezinin güvenliinin salanmas amacyla 13 bin asker konulandryor.

Kuveytte Arifcan, Buehring, Ali es-Salim ve eyh Amed el-Cabr Hava Üsleri ile ayn zamanda bölgenin en büyük lojistik üssü olarak Kuveyt Uluslararas Havaliman ABD tarafndan kullanlyor.

Terör örgütü DEA ile mücadele için kurulan önemli koordinasyon merkezlerinden biri de Kuveytte yer alyor.

- Katar 11 bin asker

Kuveytten sonra Orta Douda en çok Amerikan askerinin konuland ülke Katar. Ülkede yaklak 11 bin ABD askeri mevcut.

ABD Merkez Kuvvetlerine (CENTCOM) bal askerler, Katarn en büyük hava üssü El Udeydde konulu durumda.

- Ürdünde 3 bin asker

Ürdünün Irak ve Suriye snrna yakn El Ezrak Hava Üssü yerlekesi içinde ABDye ait Muvafak Salti Hava Üssü bulunuyor.

Aratrma Merkezinin raporuna göre Ürdünde toplam 3 bin ABD askeri var.

Terör örgütü DEAn 2014-2017de hem Suriye hem de Iraktaki hedeflerinin vurulmas için söz konusu hava üssü ABD uçaklarnca sklkla kullanld.

- Suudi Arabistanda 3 bin asker

ABDnin Suudi Arabistann farkl bölgelerinde 5 hava üssü bulunuyor. Eskan, Kral Abdulaziz, Kral Fahd, Kral Halid, Riyad Hava Üsleri ABD tarafndan kullanlyor.

ABD Savunma Bakan Mark Esper, Ekim 2019da Suudi Arabistann milli petrol irketi Aramconun vurulmas üzerine yapt açklamada, Suudi Arabistana 1800 asker daha göndereceklerini duyurmutu.

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman da 11 Ekim 2019da yapt yazl açklamada, Esperin onaylamasyla Suudi Arabistandaki asker saysnn 3 bine ulatn bildirmiti.

- Bahreynde 7 bin asker

rana en yakn ABDnin üslerinden biri Bahreynde bulunuyor. Bakent Manamadaki Bahreyn Deniz Aktiviteleri Destek Üssü, ABDnin bölgedeki en büyük deniz üssü konumunda.

ABD, Manamadaki üssün yan sra Bahreynin farkl bölgelerinde yaklak 7 bin asker bulunduruyor.

- Birleik Arap Emirliklerinde 5 bin asker

Aratrma Merkezinin verilerine göre ABD, Birleik Arap Emirliklerinde (BAE) Cebel Ali Liman, El Zafra Hava Üssü ve Fucayrahdaki Deniz Üssünü kullanyor.

ABDnin BAEdeki üslerde yaklak 5 bin askeri var.

- Afganistanda 14 bin asker

ABD, rann dousundaki Afganistanda da yaklak 14 bin asker konulandrm durumda.

ABD askerleri, Afganistann bakenti Kabilin kuzeyindeki Bagram Hava Üssünde bulunuyor.

- Ummanda 600 asker

Umman, Tahran ile Washington arasnda zaman zaman ara buluculuk rolü üstlenmesiyle dikkati çekiyor.

Bölgesel gerilimlerde tarafsz kalmay tercih eden Umman, 1980den bu yana ABD ile askeri ilikilere sahip.

Hürmüz Boaznda stratejik bir konuma sahip Ummann farkl bölgelerindeki askeri üslerde yaklak 600 ABD askeri bulunuyor.

ABD ile Umman arasnda son olarak 24 Mart 2019da askeri i birliini güçlendirmek için çerçeve anlamas imzalanmt.

- Türkiye ve Suriye

rann batsndaki Türkiyede ABDnin ncirlik Üssünde asker konulandrd biliniyor.

ABD askerleri, Suriyenin de kuzey ve kuzeydousu ile Irak-Suriye-Ürdün snrndaki Tenef bölgesinde konulanm vaziyette.

Ana Sayfaya Git