ABD'nin gizli planı ortaya çıktı!

ABD, Suriye’den en büyük asker çekme operasyonunu gerçekleştirirken Savunma Bakanı Esper’den yeni açıklama geldi. Esper, Suriye’nin doğusunda petrol için bir miktar asker bırakabileceklerini söyledi.

Haberler 23.10.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Donald Trumpn talimat üzerine Amerikan birliklerinin Suriyenin kuzeyinde en büyük bileenini terör örgütü YPGnin oluturduu Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) elindeki bölgeden çekilme süreci devam ederken, ABD Savunma Bakanl Pentagondan önemli açklamalar geldi. Afganistanda temaslarda bulunan ABD Savunma Bakan Mark Esper, Suriyenin petrol sahalar olan dousundaki bölgelerde Amerikan askerlerinin kalmaya devam etmesinin üzerinde çallan seçeneklerden biri olduunu söyledi. Esper, bununla amaçlanann bu petrolün terör örgütü DEA ve bakalarnn eline geçmesinin engellenmesi olarak niteledi. Bakan unlar söyledi: O bölgelerin yaknlarndaki birkaç kentte u anda birliklerimiz var. Amaç, kötü niyetli faaliyetler için bu petrol gelirine özellikle DEA ve dier gruplarn eriimini önlemek. Ama asker says veya benzer bir konuda alnm bir karar yok.

PLAN ABD BASININDA

ABD Bakan Donald Trump da önceki gün paylat tweette hem Suriyenin kuzeyinin sakin olduunu, hem de Suriyedeki petrol bölgelerinin güvenliini saladklarn belirtmiti. Pentagondan gelen mesajlar ABD basnnda da yank buldu. Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin üst düzey bir yetkiliye dayandrd haberine göre Trump, Pentagonun Suriyenin dousunda 200 civarnda asker brakmay öngören plann kabul edecek. Haberde söz konusu plann iki nedene dayand ve bunlarn DEAla mücadele ve Suriyenin dousundaki petrol bölgelerinin Esad rejimi ile Rusyann eline geçmemesi olduu kaydedildi.

GRAHAM: GELR KÜRTLERE GTSN

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de bu plann Trumpa Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham tarafndan geçen hafta sunulduunu yazd. Gazeteye göre Pentagon, bu görev için 300 kiilik Amerikan birliinin konulanabileceini belirtmi. Graham, Amerikan Fox Newse yapt açklamada petrol sahalarn Kürtlerin yararna modernize edebileceklerini belirtti. Graham, Petrol alanlarnn ranllarn eline geçmesini reddedeceiz. Bize DEA yok etmek ve yok olmu halde tutabilmek için yardmc olan SDG ile petrol alanlarnn yenilenmesinde bir i ortaklnn eiinde olduumuza ve geliri ranllarn deil, Esadn deil onlarn alacandan emin olacamza inanyorum. Bu, gelecekte bize gösterdikleri sadakatin ödenmesinde yardmc olacaktr dedi.

ABDnin, çekilme talimatndan önce Suriyenin kuzeyinde 1000 civarnda askeri bulunuyordu. Suriyenin güneyindeki El Tanf bölgesinde ise halen 125 kadar ABD askeri bulunuyor.

Ana Sayfaya Git