ABD'nin Kerkük meselesine müdahil olduğu iddiası

Irak'taki Haşdi Şabi komutanlarından ve Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin Kerkük'ün idari meselesine açık bir şekilde müdahil olduğunu iddia etti.

Haberler 09.03.2019 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STANBUL - Iraktaki Hadi abi komutanlarndan ve Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, ABDnin Badat Büyükelçiliinin Kerkükün idari meselesine açk bir ekilde müdahil olduunu iddia etti.

Amiri, bakent Badatta katld bir programda yapt konumada, Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasnda tartmal bölge kabul edilen Kerkük meselesine ABD Büyükelçiliinin müdahil olduunu ileri sürdü.

rana yaknlyla da bilinen Amiri, Büyükelçilik Kerkük meselesini çözmek için u veya bu taraflara çarda bulunuyor. Kerkük (meselesi) büyükelçiliklerdeki toplantlarda çözülmez. Sorun ancak orada yaayan unsurlar arasndaki diyalogla çözülebilir. ifadelerini kulland.

Amiri, Herhangi bir büyükelçiliin soruna müdahil olmasn kabul etmeyeceiz. dedi.

Irakl siyasetçi Amirinin iddiasna ilikin ABDnin Badat Büyükelçiliinden ise henüz bir açklama yaplmad.

Amirinin liderliini yapt Fetih Koalisyonu, Mays 2018deki genel seçimlerde Irak Meclisine, 47 milletvekili göndererek 2nci parti olmutu.

- Kerkük meselesi

Irak Anayasasna göre Badat ile Erbil arasnda tartmal bölge kabul edilen Kerkükün idaresi konusunda 2003 ylndan bu yana çeitli sorunlar yaanyor.

Son olarak terör örgütü DEAn 2014te Irakn üçte birini ele geçirmesinden sonra ordu güçlerin çekilmesiyle vilayetin kontrolü Pemerge güçlerine geçmiti.

Irak merkezi hükümeti, tartmal bölgelere 3 yl aradan sonra yeniden yerlemek için Ekim 2017de geni bir askeri operasyon düzenlemi ve Pemerge güçleri Kerkük dahil ellerinde tuttuklar bölgelerden çekilmek zorunda kalmt.

ABDnin Irak igal etmesinden sonra vali ve il meclis bakanlk koltuuna Kürt adaylar otururken, Badat yönetimi Ekim 2017den sonra Kerkük Valiliine Arap asll Rakan Said Cuburiyi atamt.

IKBYdeki hakim iki parti, Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birlii, Kerküke yeniden Kürt bir valinin seçilmesi ve il meclisinin çalmaya balamas için son bir aydr aydr youn görümeler gerçekletiriyor.

Kerkükteki Türkmen ve Araplar ise kentin valiliine tüm etnik unsurlarn üzerinde uzlaya varaca bir adayn seçilmesi gerektiini belirterek, darndan olas müdahaleleri kabul etmediklerini dile getiriyor.

Ana Sayfaya Git