ABD'nin Suriye'deki ortağı YPG/PKK, ABD yasalarını deliyor

YPG/PKK, Sezar Sivil Koruma Yasası'nı delerek ekonomik darboğazdaki Esed rejimine petrol satıyor

Haberler 25.09.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede petrol kaynaklarnn büyük bölümünü elinde tutan YPG/PKK, Sezar Suriye Sivil Koruma Yasasn delerek Esed rejimine petrol satyor.

AA muhabirleri YPG/PKK ile Esed rejimi arasndaki petrol ticaretinin izini sürdü. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre YPG/PKK, Esed rejimi ile petrol alverilerini rejime yaknlyla bilinen milis yöneticisi ve milletvekili Husam Katrc araclyla yürütüyor.

Örgütün rejim ile petrol alverileri, Deyrizor ve Haseke bölgelerinde gizli bir ekilde gerçekleiyor.

YPG/PKK tarafndan Deyrizordan getirilen petrol, edadi bölgesinde Husam Katrcnn irketine ait nakliye araçlarna yükleniyor.

edadiden kalkan nakliye araçlar, rejim ile örgüt arasndaki snrlar çizen el-Hor geçidinden geçerek, rejimin kontrolündeki Humus kentine gidiyor.

YPG/PKKnn rejime petrol satt dier buluma noktas ise Haseke.

Örgüt, öncelikle araçlara yükledii petrolü Suriyenin kuzeydousunda yer alan Rumeylan bölgesinde topluyor. Buradan kalkan petrol yüklü araçlar Hasekeye getiriliyor.

Hasekede rejimin aracs Husam Katrcnn araçlarna yüklenen petrol de Abyad-Rakka yolu kullanlarak el-Hor geçidi üzerinden rejim bölgelerine datlyor.

- Rejim bölgelerinde petrol ktl devam ediyor

Esed rejimi, iç savatan önce kendi çkard petrolü rafine ederek akaryakt ihtiyacn karlayabiliyordu, ancak petrol sahalarnn önce terör örgütü DEA, sonra YPG/PKKnn igaline geçmesiyle uzun süredir akaryakt krizi yayor.

Esed rejiminin kontrolündeki Halep, Lazkiye, am ve Hama kentlerinde akaryakt ve gaz sorunu kroniklemi durumda.

Akaryakt ve mutfak tüpü almak isteyen halk, saatlerce kuyrukta beklemesine karn ancak snrl miktarda akaryakt ve gaz temin edebiliyor.

- Rejimin petrol alveriini salayan karanlk yüz: Husam Katrc

Esed rejimi kontrol ettii bölgelerdeki akaryakt sorununa çözümü, terör örgütüyle alveri yapmakta aryor.

Bu alverilerini ise meclise sokarak ayrcalk tand zengin iadam ve milis yöneticisi Husam Katrcnn irketleri üzerinden yürütüyor.

ABD ve Avrupa tarafndan yaptrm listesine alnan Husam Katrc, Esed rejiminin terör örgütü DEA ile de ticari ilikilerini yürütüyordu.

Qaterji Group adl irketin sahiplerinden Halepli tüccar Husam Katrcnn, Esed rejiminin ayakta kalmas için kendi milis grubunu oluturup, sava suçlarna kart biliniyor.

- ABDnin orta, ABDnin koyduu yasalar deliyor

ABDnin bölgedeki orta YPG/PKK, hem Esed rejimine petrol satarak hem de ABD Hazine Bakanlnn yaptrm listesinde yer alan Husam Katrc ile ticaret yaparak ABD yasalarn ihlal ediyor.

ABD Bakan Donald Trumpn 21 Aralkta imzalad ve 17 Haziranda yürürlüe giren Sezar Suriye Sivil Koruma Yasasna göre, rejimin yerli petrol üretimini gelitirmesine yardmc olmann ve rejim ile ticari ilikide bulunmann yaptrm cezalar bulunuyor.

ABD söz konusu yasay delen kii ve kurumlar, ülkeye seyahat etme yasa, ABDdeki mal varlklarnn dondurulmas, dier ülke ve irketlerle herhangi bir finansal ilem yapmalarnn yasaklanmas gibi yaptrmlarla tehdit ediyor.

ABDnin yasay delen YPG/PKKya yaptrm uygulayp uygulamayaca konusu ise henüz belirsizliini koruyor.

Ana Sayfaya Git