ABD'nin Talibanla müzakereleri

Afganistan Talibanı, ABD'nin Afganistan'daki Komutanı John Nicholson'un "örgütle bazı kanallar üzerinden gizli görüşmelerin sürdüğü" yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Haberler 02.06.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afganistandaki Taliban örgütü, ABDnin Afganistandaki Komutan John Nicholsonun barn salanmas için örgütle baz kanallar üzerinden gizli görümelerin sürdüü yönündeki açklamasnn gerçei yanstmadn iddia etti.

Örgütten yaplan yazl açklamada, Bizim bar görümeleri için çizdiimiz yol haritas bellidir, her ey ortadadr. denildi.

Nicholsonun bu ifadeleriyle, ABD Bakan Donald Trumpn yeni Afganistan stratejisinde baarszln örtmeye çalt iddia edilen açklamada, yabanc güçler ülkeden çekilmedii müddetçe hiçbir görümenin sonuç vermeyecei belirtildi.

Orgeneral Nicholson, üç gün önce Kabilden video konferans yöntemi ile ABD Savunma Bakanlna (Pentagon) balanarak Afganistandaki operasyonlara ilikin deerlendirmelerde bulunmutu.

Nicholson, Taliban ile Afganistan hükümeti arasnda barn salanmas için örgütle baz kanallar üzerinden gizli görümeler sürüyor. açklamasnda bulunmutu.

- Talibann baz yöneticileriyle görümeler devam ediyor

Öte yandan yaklak bir sene önce Afganistan hükümeti ile bar anlamasna imzalayan Hizbi slami Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Amin Kerim, AA muhabirine yapt açklamada, Talibann baz yöneticileriyle bar için görümelerin devam ettiini söyledi.

Talibandan henüz somut bir adm atlmadn ifade eden Kerim, görümelerin sonuçlanmasnn biraz zaman alabileceini belirtti.

Molla Resulun ban tuttuu Talibann ayrlkç grubu sözcüsü Molla Mennan Niyazi ise bar müzakereleri kapsamnda kendileriyle görümelerin sürdüü bilgisini verdi.

- Devlet Bakan Ganinin koulsuz bar önerisi

Afganistan Devlet Bakan Eref Gani, ubatta bakent Kabilde düzenlenen Kabil Süreci konferansnda, ülkede 16 yl akn devam eden çatmalar sonlandrmak amacyla yaplmas planlanan bar müzakerelerinin önünü açmak için Taliban meru siyasi grup olarak tanma önerisi yapmt.

Gani, Taliban ile koulsuz bar görümeleri önerisinde bulunmutu.

Ana Sayfaya Git