ABD’nin Telâfer planı

ABD’nin IŞİD’le mücadele operasyonu sözcüsü Albay Dorrian, Haşdi Şâbi’nin ‘insan hakları ihlâli yapmayan gruplarının, ABD’nin de planıyla örtüşen şekilde, Irak ordusuyla birlikte Telâfer’e ilerlediğini söyledi. Menbic’den YPG’nin çıkarılmasıyla ilgili Türkiye ile uzlaşmaya varıldığı iddialarını ise teyit edemeyeceğini söyledi.

Haberler 05.11.2016 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin Badatta konulu IDle mücadele operasyonu sözcüsü Albay John Dorrian, gazetecilerin sorularn yantlad. Dorriana Telfere Hadi bi isimli ii milislerin gireceiyle ilgili iddialar soruldu. Dorrian, nsan haklar ihlli yapmayan gruplarn Irak ordusuyla birlikte bölgeye hareket edebileceini söyledi:

Anladm kadaryla Halk Hareketi Birlikleri (Hadi bi) Telfere doru ilerliyor. Ayn zamanda bunun Irak hükümetinin bir plan olduunu anlyorum. Babakan badi de insan haklar ihlli istemediini ve olmas halinde bundan sorumlu tutulacaklarn açkça söyledi.

O bölgeye ilerleyen güçler bunun farknda ve kendilerine verilen ölçekte hareket edeceklerini söylediler. Bu noktada durum budur. Plan, Irak hükümetinin planlad ekilde yürütülüyor ve bu noktaya gidiyor.

Türkiyeden gelen yorumlar gördük, pozisyonlarn anlyoruz, bölgede yaayan türkmenlerin herhangi bir ihllle karlamalarn istemiyorlar. Biz de u anda böyle bir durumun gelimekte olduuna dair herhangi bir iaret görmüyoruz. Irak hükümeti bunu anlyor, tüm dünyann Halk Hareketi Birliklerini bu ilerleme srasnda izlediini biliyor. Yani bu, bizim planmzla da uyumlu olan bu operasyonu yürütmek için bir frsat olacak, nasl ilediini göreceiz.

Bunlarn tümü insan haklar ihllinde bulunmad. Bazlar Irak hükümeti ve Irak güvenlik güçleriyle çok yakndan çalyor. Terör ve hak ihlllerine karanlara destek vermeyeceiz.

SURYEDE PARTNERMZ OLAN GÜCÜ GENLETMEYE DEVAM EDECEZ

Rakkada YPGnin ban çektii Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ibirlii yaplmas ile ilgili soruyu da öyle yantlad:

O bölgede önemi sayda Arap gücü de var, bunlarn mümkün olan en çounu eitmek istiyoruz. Suriyedeki partnerlerimizle çalmaya ve bu gücü Rakkay kuatmaya yetecek çounlua gelinceye kadar geniletmeye devam edeceiz. Bu noktada planmz böyle.

u an için Rakkay özgürletirme operasyonunda yer alacak tüm güçler eitilmi deil. Bunun için de çabalyoruz. Ayn zamanda müttefiklerimizle ve koalisyon partnerlerimizle de herkesin ayn tarafta olduundan emin olmak için yürüttüümüz diplomatik tartmalar da sürüyor.

Suriye Arap koalisyonunun Rakka operasyonuna katlacan ve saylarnn yaklak 10 bin olduunu belirten Dorrian, bu saynn eitildiini ve hazr olduunu, daha fazla yerel Arap gücün de eitileceini; 10 bin kiilik bu Suriye Arap koalisyonunun yaklak 40 bin kiilik SDGnin çats altnda savatn söyledi.

MENBC ANLAMASI DDALARINI DORULAMADI

Dorriana Türkiye ile ABDnin Menbicden YPGnin çkarlmas için ortak çalma konusunda anlatna dair haberler de soruldu. Dorrian, bu haberleri teyit edemeyeceini söyledi.

Austos aynda tamamlanan Menbic operasyonu sonrasnda ABDli yetkililer, destekledii YPG birliklerinin bölgeden geri çekileceine dair Ankaraya söz vermiti. Ancak YPG çekilmedi. Cumhurbakan Erdoan 26 Ekimde Ankarada muhtarlara yapt konumada En ksa sürede Menbici PYD terör örgütünden temizlemekte kararlyz. Ya gidecekler ya da gitmedikleri takdirde gereini biz yapacaz demiti.

Albay Dorrian, Badadiye ait olduu iddia edilen ve Türkiyeye saldr emri veren ses kaydnn doruluunun henüz teyit edilmediini de belirtti.

Ana Sayfaya Git