"ABD'nin topçu birliği Suriye’de"

Amerikan medyasına göre ABD, Rakka operasyonuna destek vermek üzere top donanımı olan bir grup askeri Suriye'ye gönderdi.

Haberler 10.03.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Washington Post ve CNNin de aralarnda olduu Amerikan basn kurulular, ABD Savunma Bakanlnn (Pentagon) Rakka operasyonuna topçu destei vermek üzere Suriyeye deniz piyadeleri özel harekt komandolarn gönderdiini söyledi.

sim vermeden ABDli yetkililere dayandrlan haberlere ne resmi teyit ne de yalanlama geldi. Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, asker konulandrlmasyla ilgili yorum yapamayacan söyledi.

Söz konusu haberlerde bu admn ABD Bakan Donald Trumpn IDle mücadele için istedii yeni plann bir parças olmad ve bir süreden beri deerlendirildii belirtildi.

AFPye konuan bir ABDli yetkili ise Washington Postun haberini teyit etti ve 11inci Deniz Seferi Birliine bal gücün 155 mm Howitzers top bataryasn Suriyeye yerletirdiini ifade etti.

ABD öncülüündeki ID kart Birleik Görev Gücü Doal Kararllk Operasyonu Komutan Korgeneral Stephen Townsend, küçük bir kara birliinin HIMARS roket sistemleriyle Suriyede görev yapan 500 civarnda Amerikan askerine destek verdiini ifade etmiti.

Gönderilen yeni kuvvetlerin bu küçük birliin yerini almaktan ziyade onlara ek olarak sevk edildii belirtiliyor.

Yeni sevkiyat, ABD askerlerinin zrhl araçlarla Menbic ilçesinde görüntülenmesinden sonra geldi.

Ayn taktik Musulda uygulanmt

Pentagon, Musul operasyonu kapsamnda 12 Irak tümenini eitirken Irak ordusu Musulu çevreledikten ksa bir süre sonra Musulun güneyine HIMARS roket sistemleri yerletirmiti.

Daha sonra ise Musulun kuzeyinde ate hatt diye tanmladklar topçu mevzileri kurduklarn duyurmutu.

Bu mevziler IDin roket saldrsna urayp bir Amerikan askerinin öldürülmesi sonrasnda kamuoyuna açklanmt.

Öte yandan, Pentagon Trumpa IDle ilgili bir plan sunarken Rakka operasyonu için de birçok seçenek aktarmt.

Pentagon daha önce Rakkann etrafnn sarlmas için PKK/PYDnin öncülük ettii Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) kullanlacan açklam, kenti almak üzere saldrda kullanlacak kuvvetlerle ilgili deerlendirmenin devam ettiini duyurmutu.

Bir savunma yetkilisi de Pentagonun Rakkann etrafnn sarlmas için destek alnan SDGnin operasyonda da kullanlmasndan yana olduunu ifade etmiti.

ABD Genelkurmay Bakan Joseph Dunford, Rakka operasyonunun detaylarn görümek üzere 7 Martta Türkiyeye gelmiti. 7 Martta Türk mevkida Orgeneral Hulsi Akarla Antalyada yaplan görümeye Rus Genelkurmay Bakan Gerasimov da katlmt.

YPGye destek hep sorun oldu

PKKnn Suriyedeki kolu PYDnin silahl kanad olan YPGye verilen destek Türkiyenin tepkisine sebep oluyor. Önceki ABD Bakan Barack Obama yönetimiyle Türkiye arasnda IDle mücadelede YPGye verilen destek sk sk karlkl sert açklamalarla ilerledi.

ABD Dileri Bakanlndan Marie Harf, Ekim 2014te PYDyi terör örgütü olarak görmediklerini açklam, Washington yönetimi Eylül 2015te PYDnin silahl kanad YPGyi de terör örgütü olarak görmediini iln etmiti.

Ana Sayfaya Git