ABD’nin Türkiye yaptırımına tepkiler

ABD’nin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini alması nedeniyle uygulamaya koyduğu ambargoya tepkiler geliyor.

Haberler 15.12.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl letiim Bakan Fahrettin Altun, Milli egemenliimize olan ballmz sarslmazdr ve yaptrm tehditlerinin etkisine kapaldr. ifadesini kulland.

Altun, Twitterdan yapt açklamada, Türkiyenin S-400 hava savunma sistemi tedariki nedeniyle ABDnin Türkiyeye yönelik yaptrm uygulama kararnn, mantksz ve neticesiz olduu gibi ortaklk ruhuna da aykr olduunu belirtti.

Türkiyenin bütün admlarn, herhangi bir ülkeyle gerilim oluturmak için deil, milli güvenliini salamann yan sra bölgesel ve küresel istikrar desteklemek amacyla attn vurgulayan Altun, unlar kaydetti:

Milli egemenliimize olan ballmz sarslmazdr ve yaptrm tehditlerinin etkisine kapaldr. NATO müttefikimiz olan ABDnin Türkiyeyi yaptrmlarla hedef almak yerine, terör örgütleriyle ve bölgemizde çkarc hesaplar peinde koan üçüncü taraflara kar mücadelemize destek olmasn bekliyoruz. Türkiye ve ABD arasndaki stratejik ortaklk, ksa vadeli siyasi hedefler veya Türkiye kart lobileri memnun etme uruna kurban edilemeyecek kadar önemlidir. ABDnin bu vahim hatadan gecikmeden döneceine inanmay sürdürüyoruz.

ANAYASA KOMSYONU BAKANI BOZDA

TBMM Anayasa Komisyonu Bakan ve AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozda, ABDnin Türkiyeye S-400 yaptrm kararna ilikin Hiçbir yaptrm karar Türkiyeyi hedeflerinden vazgeçiremez. Türkiye, savunma sanayiinde da bamll azaltmaya ve yerli üretimi daha da artrmaya devam edecektir. ifadelerini kulland.

Bozda, sosyal medya hesabndan yapt açklamada, ABDnin Türkiyeye yönelik S-400 yaptrm kararna tepki gösterdi.

TBMM BAKANI ENTOP

TBMM Bakan Mustafa entop, sosyal medya hesab Twitterdan yapt açklamada, Yaptrm ne müttefiklikle ne de müttefiki yeniden kazanma iradesiyle badar. Savunma sanayiinde Türkiyeyi kendisine mahkum zanneden bir anlay zamann gerisinde kalmtr. ifadelerini kulland.

LHAM ALYEV

Azerbaycan Cumhurbakan Müaviri Hikmet Hacyev, Cumhurbakan lham Aliyevin ABDnin Türkiyeye S-400 yaptrm kararn, kabul edilemez, hakszlk ve hukuka aykrln bir göstergesi eklinde deerlendirdiini bildirdi.

Hacyev, konuya ilikin yapt yazl açklamada u ifadelere yer verdi:

Cumhurbakan Aliyev, Türkiyeye kar tek tarafl yaptrmlar kabul edilemez buluyor. Baz NATO üyesi ülkeler benzer hava savunma sistemi kullanrken Türkiyeye yaptrm uygulamak hakszlktr. Cumhurbakanmz bu durumu çifte standart ve hukuka aykrln bir göstergesi olarak deerlendiriyor.

Cumhurbakan lham Aliyev, yaptrmlarn, Türkiyenin savunma kabiliyetlerini güçlendirme admlarn engellemeyeceine emin olduunu belirtti. Türkiyenin bu konuyu ilgili çalma grubu kapsamnda objektif müzakere edilmesine yönelik önerileri karlk bulmamtr.

CUMHURBAKANLII SÖZCÜSÜ KALIN

Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, ABDnin Türkiyeye yönelik S-400 yaptrm kararna tepki gösterdi.

Kaln, Twitterdan Türkiye, savunma sanayi alanndaki hedeflerine ulamak için admlarn kararl bir ekilde atmaya devam edecek. paylamnda bulundu.

CUMHURBAKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY

Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Twitterdaki paylamnda unlar kaydetti:

ABD tarafndan alnan yaptrm karar, Cumhurbakanmz liderliinde ulusal çkarlarmz ve savunma sanayimiz için attmz admlardaki kararllmz daha da artracaktr. Türkiyenin dik duruunu herhangi bir ülkenin yaptrm karar etkileyemez. ABDnin bu kararn knyor ve dütüü bu yanltan bir an evvel dönmeye davet ediyoruz.

RUSYA

Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov, ABDnin Türkiyeye S-400 yaptrm karar almasn eletirerek, ABDnin Türkiyeye yaptrm uygulamas, uluslararas hukuka kar kibirli tutumunun bir baka tezahürüdür. dedi.
Lavrov, resmi temaslar için bulunduu Bosna Hersekte basn toplants düzenledi.
ABDnin yaptrmlar hoyrat bir ekilde kullandna iaret eden Lavrov, ABDnin Türkiyeye yaptrm uygulamas, uluslararas hukuka kar kibirli tutumunun bir baka tezahürüdür. Elbette bu yaklam, askeri-teknik i birlii de dahil olmak üzere, uluslararas arenada sorumlu bir katlmc olan ABDnin güvenilirliine katk salamyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git