ABD'nin yeni fitnesi!

Iraklı uzmanlar, ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması halinde bölgenin şiddet sarmalına girebileceği uyarısında bulundu.

Haberler 18.01.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde 20 Ocakta bakanl devralacak Donald Trumpn, Tel Aviv Büyükelçiliini Kudüse tama sözünü AA muhabirine deerlendiren Irakl akademisyenler, söz konusu plan Filistin-srail bar görümelerine darbe olarak nitelendirdi.

Irak Stratejik Aratrma Topluluu Bakan Vatik Haimi, Trumpn bu adm atmas halinde bakanla çok kötü bir balangç yapaca deerlendirmesinde bulundu.

Haimi, ABD, Tel Aviv Büyükelçiliini Kudüse tarsa Trumpn ilk baarsz adm gerçeklemi olur ve Filistin-srail bar görümeleri çabalarna büyük bir darbe indirir. dedi.

Trumpn vaadini hayata geçirmesi halinde bunun tüm bölgeyi etkileyeceini belirten Haimi, ABD Büyükelçiliinin Kudüse tanmas iddetin bölgeye dönmesi demektir. ifadelerini kulland.

- Bölgeyi iddet sarmalna sokar

Badattaki Mustansiriyye Üniversitesi Tarih Bölümü Öretim Üyesi sam Feyli de benzer bir görüü savunarak, Kudüsü srail varlnn bakenti ilan etme çabalar, bölgeyi yeni iddet sarmalna sokar ve Arap-srail ilikilerini olumsuz etkiler. diye konutu.

Kudüsün dinler tarihindeki önemine deinen Feyli, Kudüsün Müslümanlar için tarihi ve dini önemi çok büyük. Kudüs, Müslümanlar ve dier dinlere mensup önemli ahsiyet ve eserlere sahip. ABD Büyükelçiliinin oraya tanmas giriimleri srail-Filistin diyalounu engeller ve sonlandrr. yorumunu yapt.

Badat Üniversitesi Tarih Bölümü Öretim Üyesi Hasan Fetlavi de Trumpn plann son derece yanl bulduunu belirterek, Yahudilerin Kudüsteki varl yenidir ve bu, 80 yl geçmez. dedi.

Kudüsle ilgili siyasi kararlarn çok dikkatle alnmas gerektiine iaret eden Fetlavi, Kudüs, slamiyet, Yahudilik ve Hristiyanlk açsndan kutsal statüye sahip. Siyasi kararlar, bu kutsal statüyü göz önünde bulundurarak alnmal. ifadelerini kulland.

- Bölge daha fazla krizi kaldrmaz

Diyala Üniversitesi Öretim Üyesi Kazm Latif, Trumpn admnn bölgede yeni bir kriz anlamna gelecei uyarsnda bulunarak unlar kaydetti:

Bölgemiz çatma ve iddet olaylaryla bouurken daha fazla krizi kaldramaz. ABD Büyükelçiliinin Kudüse tanmas yeni gerginlik ve trmanlar yaratabilir.

Badat Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öretim Üyesi Kahtan Hafaci ise söz konusu admn yol açaca tepkilere dikkati çekti.

Hafaci, Araplarn ve Müslüman dünyasnn basksna maruz kalacak Trumpn tepkiler karsnda geri adm atmasnn muhtemel olduunu söyledi.

- Yasa 1995te çkt, bakanlar erteledi

ABD yönetiminin, 1995teki Kudüs Büyükelçilik Yasasna göre srailin bakenti Tel Avivdeki büyükelçiliini Kudüse tamas öngörülüyor. Ancak söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obamann bakanlk dönemlerinde her 6 ayda bir ulusal güvenlik gerekçesiyle erteleniyordu.

ABD Bakan seçilen Donald Trump da seçim kampanyasnda ABDnin Tel Aviv Büyükelçiliini Kudüse tama sözü vermiti. Filistinliler, Kudüsü srailin bakenti olarak tanma anlamna gelecek bu adma iddetle kar çkarak tepki gösteriyor. Dou Kudüs, 1967den beri srail igali altnda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git