Afgan kadınlar DEAŞ'a karşı silahlandı

Afganistan'da yıllar süren iç savaş döneminde evlerine kapanmak zorunda kalan kadınlar, yavaş yavaş çalışma hayatına katılmaya başlarken bazıları ise çalışma hayatıyla yetinmeyip güvenlik güçleriyle yan yana terör örgütlerine karşı mücadele ediyor.

Haberler 17.01.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkenin kuzeyindeki Cüzcan vilayetine bal Darzab ilçesinde terör örgütü DEAn sivillere yönelik saldrlarnn artmas üzerine bölgedeki kadnlar, ilk kez ellerine silah ald.

Darzabn Gerimcer köyünde yaayan ve okuma yazma bilmeyen kadnlar, DEA üyelerinin çocuklarn, elerini öldürmesi ve evlerini atee vermesinin ardndan Ku Tepe ilçesinin Nav Abad köyüne snd, Burada silahlanan kadnlar, DEAe kar mücadele etmek için daa çkt.

- DEA çocuklarm öldürdü

DEAa kar silahlanan kadnlardan Ay Cemal, AA muhabirine yapt açklamada, terör örgütü üyelerinin köylerine saldrdn, çocuklarn ve kocasn öldürdüünü belirtti.

Kendilerini ve halk savunmak için silahlandklarn ifade eden Cemal, son nefeslerine kadar teröristlerle savaacaklarn söyledi.

Cemal, Afgan kadnlarnn cesaretini tüm dünyaya göstermek için sava meydanna çktklarn vurgulad.

- Devletten destek istiyorlar

Köylerindeki gençlerin katledildiine dikkati çeken Ay Cemal, bölgedeki güvenlik güçlerinin de yetersiz kalmas nedeniyle savunmasz kaldklarn, devletten mühimmat ve silah destei istediklerini anlatt.

Halihazrda 20 kii olduklarn belirten Cemal, devletten silah destei geldii takdirde saylarnn yüzü geçeceinin altn çizdi.

- Silahlar satn aldk

Badam Gül de 3 ay önce teröristlerle çatan olunun yaralandn ve tedavi için hastanede olduunu söyledi.

Ellerindeki silahlar satn aldklarn kaydeden Gül, Bizim geleceimiz belli deil, belki DEA gelip bizleri de öldürür. Bu nedenle acil silah destei istiyoruz. dedi.

DEA, yaklak bir ay önce Cüzcann Derzab ilçesindeki Gerimcer köyüne saldrm ve üç sivili öldürmütü.

- Emniyetten destek sözü

Cüzcan Emniyet Amiri Abdul Hafiz Hai, AA muhabirine yapt açklamada, terör örgütü DEAa kar silahlanan kadnlara silah ve mühimmat destei vereceklerini vurgulad.

Güvenlik güçlerinin de kadnlarla teröristlere kar savatn söyleyen Hai, Biz kadnlara silah ve mühimmat desteinin yan sra günlük yiyecek de vereceiz. Böylece bölgedeki teröristleri yok edeceiz. diye konutu.

Hai, 10 ilçesi bulunan Cüzcann iki ilçesinde terör örgütlerinin faaliyet gösterdiini belirtti.

ABD öncülüündeki koalisyon güçlerinin hava operasyonlar nedeniyle kendisine yeni eylem alanlar arayan DEA, Afganistandaki faaliyetlerini artrd. 2015in ilk aylarndan bu yana Afganistanda faaliyet gösteren örgüt, Afganistanda yeniden tekilatlanarak toparlanmay amaçlyor.

Afganistann kuzey vilayetlerinde faaliyette bulunan DEA örgütünün Kunduzda eitim kamp kurduu belirtiliyor. DEAn önde gelen isimlerinden Molla Baz Muhammed, militan toplamak için geldii Cüzcan vilayetinde yakalanmt.

Resmi olmayan kaynaklara göre, Afganistanda 2 bin 600 ila 3 bin DEA üyesi bulunuyor.

Ana Sayfaya Git