Afgan kadınlar kısıtlanan eğitim ve çalışma hakları için Kabil’de protesto düzenledi

Afganistan'da bir grup kadın, Taliban'ın ülke yönetimini devralmasının ardından kısıtlanan eğitim ve çalışma haklarını geri almak için protesto gerçekleştirdi.

Haberler 11.10.2021 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kabil merkezinde bulunan ehr-i Nev parknda toplanan yaklak 15 kadn, ellerinde dövizlerle slogan att.

Kadnlar, 15 Austosta Talibann ülke yönetimini devralmasyla beraber sosyal, eitim ve çalma hayatlarnda karlatklar engellemelerin kaldrlmasn istedi.

Kadnlarn ellerinde tadklar dövizlerde Dünyann sessizlii utanç verici, Kadnsz bir toplum yok olur, Kadn erkek eitlii Afganistann geliimidir, Ekmek, i, özgürlük, siyasete katlm, Uluslararas toplum neden sessiz, Afgan kadnlarnn sesini duyamyor musunuz, Afgan kadlarn haklarn koruyun. Kadn haklar insan haklardr ifadeleri yer ald.

Protestoya parkta bulunan baz erkekler ve çocuklar da destek verdi.

Gösteride açklama yapan ükriye Sadat, protesto için Taliban yönetiminden uzun uralarla izin almaya çaltklarn ama alamadklarn belirtti.

Sadat, Güçle iktidara gelmek mümkün ancak halkn gönlünü almak anlay ister. Biz kadnlar dinleyin. Eer Taliban bu zorba mantn sürdürürse devrilir. Bugün söyledikleriniz (Taliban) halkn genelinin düüncesini yanstmyor. dedi.

Rahime Nevruzi ise uluslararas toplama Afganistanda kadn haklarna yönelik ihlallere sessiz kalmamalar çars yapt.

Kadnlar olarak son 20 yldaki kazanmlarnn yok olduunu aktaran Nevruzi, Kadnlar Afganistanda siyasete katlamyor. Güvenlik ve i yok. Okullarn kaps kz örencilere kapal. Uluslararas toplum, dudaklarndaki sessizlik mührünü açmal. ifadesini kulland.

Kabilde yaayan Arun Ziveri de bir erkek olarak kadn haklarn desteklediini belirterek, kadnlarn sosyal hayatta çeitli kstlamalarla karlatn söyledi.

Ziveri, Protestoya katlp sesimi duyurmak istedim. Dier yurttalardan kadnlarn yannda olmalarn istiyorum. Seslerini duyursunlar. dedi.

Alanda hiçbir Taliban gücünün bulunmad gösteri yaklak 1 saat sürdü.

Kadnlarn daha önceki protestolarna Taliban güçleri müdahale etmiti.

Ülkede kontrolü Talibann ele almasnn ardndan kadnlara, ikinci bir duyuruya kadar ie gelmemeleri ilan edilmiti.

Benzer ekilde ortaokul ve lise seviyelerindeki okullar da sadece erkekler için faaliyetlerine balamt.

Ülkedeki birçok devlet üniversitesi u an kapal ve açld takdirde kadnlarn üniversitelere gitmesi konusu hala belirsizlik tayor. Özel üniversitelerde ise söz konusu kstlamalar daha esnek.

Ana Sayfaya Git