Afganistan barış sürecinde Rusya, Çin ve ABD uzlaşmaya vardı

Rusya, Çin ve ABD Özel Temsilcilerinin Moskova'da yaptığı "Afganistan" toplantısında Taliban hareketinin barış müzakerelerine bir an önce katılması çağrısı yapıldı.

Haberler 27.04.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya, çin ve ABD, Afganistandaki bar sürecini desteklediklerini bildirerek, Taliban hareketine, bar müzakerelerine katlma çarsnda bulundu.

Rusyann bakenti Moskovada Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, çinin Afganistan Özel Temsilcisi Deng Xijun ve ABDnin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzadn basna kapal toplantsnn ardndan 8 maddelik uzlama bildirisi yaynland.

Rusya, çin ve ABDnin, Afganistann egemenlii, bamszl ve toprak bütünlüüne sayg duyduu vurgulanan bildiride, taraflarn Afganistandaki bar sürecini destekledii ve bu sürece yardmc olmaya hazr olduu kaydedildi.

Bildiride, Üç taraf, Taliban hareketinin hükümet dahil Afganistan heyeti temsilcileri ile en hzl ekilde bar konusunda müzakerelere katlmas çarsnda bulunuyor. denildi.

Afganistan yönetiminin terörle mücadelesine Rusya, çin ve ABDnin destek verdii belirtilen bildiride, üç tarafn da Afganistan halknn kapsaml bir atekes hususundaki güçlü arzusunu kabul ettii ifade edildi.

Kaçakçlk ve uyuturucu ile mücadelede gereken önlemlerin alnmas hususunda Afganistan ve Talibana çarda bulunulan bildiride, Üç taraf, kapsaml bir bar sürecinin bir parças olarak yabanc birliklerin Afganistandan düzenli ve sorumlu bir ekilde çekilmesini istiyor. ifadeleri kullanld.

Söz konusu üç ülke, bildiride, kendi aralarnda vard bu uzlamann bölge ülkeleri tarafndan desteklenmesini de istedi.

Bildiride ayrca, gelecek toplantnn çinin bakenti Pekinde, daha sonra belirlenecek bir tarihte yaplaca hususunda mutabakata varld kaydedildi.

Ana Sayfaya Git