Afganistan'da cumhurbaşkanı seçimi bilmecesi

Cumhurbaşkanı seçimine günler kala hükümet kanadı ve seçim komisyonu öngörülen tarihte seçime hazır olacaklarını belirtirken, muhalefet liderleri oylamadan önce barış görüşmelerinin başlamasını istiyor.

Haberler 24.09.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afganistanda 28 Eylülde yaplmas planlanan cumhurbakan seçimine hükümet kanad ve seçim komisyonu hazr olunduunu belirtirken, muhalefet liderleri seçimden daha çok bar görümelerinin balamasn istiyor.

Afganistan Bamsz Seçim Komisyonu Bakan Hava Alem Nuristani, 28 Eylülde yaplacak cumhurbakan seçimi için hazrlklarn tamamlandn söyledi.

Baz vilayetlerdeki seçim merkezlerinde talep olmamas nedeniyle kadnlar istihdam etmekte zorlandklarn ifade eden Nuristani, güvenlik tehditlerinin seçime engel olmayacan vurgulad.

Nuristani, 28 Eylülde yaplacak seçimlere hazrz. Seçim yaplacak illere seçim malzemeleri de ulatrld. dedi.

- Hükümet için seçim önceliktir

Afganistan Cumhurbakanl Sözcüsü Sddk Sddki, bar görümelerinin iptal edilmesinin ardndan hükümet için önceliin seçimin yaplmas olduunu kaydetti.

Cumhurbakanl seçiminin huzur ortamnda gerçeklemesi için hükümetin ciddi çalmalar yaptn dile getiren Sddki, kimsenin buna engel olamayacann altn çizdi.

Sddki, seçimden sonra Taliban ile tekrar bar görümelerine balanp balanmayacana yeni hükümetin karar vereceini söyleyerek ülkenin gelecei ve demokrasinin tesisi için seçimin önemli olduuna dikkati çekti.

- Güvenlik önlemleri artrld

Afganistan çileri Bakanl, seçim süresince ülke genelinde 72 bin güvenlik görevlisinin görev yapacan, yaklak 30 bin güvenlik görevlisinin de yedekte bekleyeceini açklad.

Ülke genelinde seçim yaplmas planlanan bölgelerde operasyonlarn younlatrld bildirilirken kontrol noktalarnn da artrld kaydedildi.

Açklamada, vatandalardan, seçim süresince üphelendikleri her eyi güvenlik güçleriyle paylamalar istendi.

Halkn rahat bir ekilde sandk bana giderek oylarn kullanabilecei belirtildi.

- Muhalefetten tepki

Eski Cumhurbakan Hamid Karzai ise barn seçimden daha önemli olduunu söyledi.

Seçimin effaf yaplacandan emin olmadn belirten Karzai, bu nedenle seçimin yaplmasnn anlam ifade etmeyeceini vurgulad.

Karzai, ABDnin Taliban ile bar görümelerine yeniden balamasn istiyoruz. Bize seçimden daha çok bar gerekli. çocuklarmzn ölmesini istemiyoruz. ifadesini kulland.

Muhalif liderlerden Ata Muhammed Nur da Afganistann mevcut durumdan kurtulmasnn tek yolunun bar olduunu, bu nedenle seçimden önce barn tesis edilmesi gerektii görüünü paylat.

- Talibandan tehdit

Talibandan yaplan açklamada ise seçimin gerçek manada bir seçim olmad savunularak halka sanda gitmeyerek seçimi boykot etme çarsnda bulunuldu.

Seçim merkezlerinin hedef alnaca belirtilen açklamada, halktan kayplarn yaanmasnn arzu edilmedii ifade edildi.

- Cumhurbakan seçimi

Yetkililer, ülke genelinde 28 Eylülde yaplacak seçimde 7 bin 383 merkezde oy kullanlacan açklanm ancak 5 bin 388 sandn güvenliinin salanabileceini duyurmutu.

Yaklak 2 bin merkezde seçmenin, Taliban gibi silahl örgütlerin tehdidi nedeniyle oy kullanamayaca öngörülüyor.

Cumhurbakan Eref Gani ve Afganistan cra Kurulu Bakan Abdullah Abdullahn da aralarnda bulunduu 17 aday arasndaki dier iddial isimler ise Hizb-i slami lideri ve eski Afganistan Babakan Gülbeddin Hikmetyar, eski Ulusal Güvenlik Danman Muhammed Hanif Etmer ve Rahmetullah Nebil.

Cumhurbakan adaylarndan eyda Muhammed Abdalinin Cumhurbakan Gani lehine seçimden çekilmesiyle aday says 17ye dümütü.

Ana Sayfaya Git