Afganistan'dan İran'ın Taliban ile görüşmesine tepki

- "(İran Dışişleri Bakanı Zarif'in Taliban heyetiyle görüşmesine ilişkin) Afganistan'da savaşın sona ermesi ve barışın ikame sürecine bu tür görüşmelerin olumlu etkisi olmadı. Bizim İran ve diğer bölge ülkelerinden beklentimiz, barış görüşmelerinde devlet merkezli davranmaları ve Afganistan devletini desteklemeleridir"

Haberler 11.12.2019 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afganistan Cumhurbakanl Sözcüsü Sddk Sddki, rann Talibanla görümesini eletirerek, ran ve dier bölge ülkelerinden beklentimiz, bar görümelerinde devlet merkezli davranmalar ve Afganistan devletini desteklemeleridir. dedi.

Asyann Kalbi-stanbul Süreci 8inci Bakanlar Konferans kapsamnda stanbulda bulunan Sddki, AA muhabirinin gündeme dair sorularn yantlad.

ran Dileri Bakan Cevad Zarifin eylül ve kasm aylarnda iki kez Taliban heyetiyle görümesini deerlendiren Sddki, Afganistanda savan sona ermesi ve barn ikame sürecine bu tür görümelerin olumlu etkisi olmad. Bizim ran ve dier bölge ülkelerinden beklentimiz, bar görümelerinde devlet merkezli davranmalar, Afganistan devletini desteklemeleridir. ifadelerini kulland.

- Türkiye önemli bir ülke

Sddki, Türkiyenin bar görümelerindeki rolü ve Türkiye-Afganistan ilikilerine ilikin ise unlar söyledi:

Afganistan Türkiye ile derin ve güçlü ilikilere sahip. Türkiye önemli bir ülke. Biz, Türkiyeyle iyi ilikilerimizden ve müttefik olmamzdan gurur duyuyoruz. Türkiye, Afganistanda bar ve kalknma için önemli rol üstlenebilir. Afganistann bar ve istikrar için Türkiyenin her zaman var olan desteklerinin devam etmesini ümit ediyoruz.

Afganistanda istikrarn salanmas, bölgesel i birlii ve dayanmann artrlmas amacyla 2011de Türkiyenin giriimiyle kurulan stanbul Sürecinin önemini vurgulayan Sddki, Bu giriim, bölge ve bölge ötesi bir çalmadr. Cumhurbakan Eref Gani, ülkelerin Afganistan barna destek vermelerini istiyor. Bu konferansn Afganistanda barn salanmasna önemli katklar sunacan umuyorum. diye konutu.

ABD ve Taliban temsilcilerinin Katardaki toplantlarna da deinen Sddki, Bu konu Afganistan devletinin önceliklerindendir. Cumhurbakan Eref Gani, ABD Bakan Donald Trumpla yapt görümede, bar yolu haritasnn önemine vurgu yapld. dedi.

- Pakistan Afganistana konjonktürel bakyor

Sddki, Pakistann Afganistana bak açsnn deiip deimediine dair soruya karlk, Pakistan baz konularda Afganistana konjonktürel bakyor. Pakistandan isteklerimizden biri, Afganistan hakknda olumlu bir siyaset gütmesidir. Pakistann bölge güvenlii ve ekonomik ilikilerin arttrlmas konusunda daha somut admlar atmasn umuyoruz. ifadelerini kulland.

Afganlarn artan göç dalgas hakknda ise Sddki, Afganistan vatandalarnn yasa d yollarla göç etmesi, kendileri için ciddi sorunlara yol açyor. Güvenlii ve ekonomik kalknmay gerçekletirerek göçü azaltmaya çalyoruz. açklamasnda bulundu.

- Sddki, Yln Fotoraflar oylamasna katld

Afganistan Cumhurbakanl Sözcüsü Sddki, açklamalarnn ardndan AA tarafndan düzenlenen Yln Fotoraflar oylamasna katld.

Haber kategorisinde Sergen Sezginnin Tasavvuf Rüzgar fotorafna oy veren Sddki, yaam kategorisinde Hasan Namlnn Huzur Yaylas, spor kategorisinde ise Mustafa Yalçnn Kadnlar futbolu heyecan balkl fotoraflarn seçti.

Ana Sayfaya Git