Afrin neden Türkiye'ye tehdit?

PYD/PKK, Suriye'nin Türkiye sınırının büyük bölümünü işgal ederek Ankara için başlıca güvenlik tehdidi haline geldi. Afrin'deki terörist yuvalanması, Türkiye'nin sınır illerini, Fırat Kalkanı ve İdlib gerginliği azaltma bölgelerini de tehdit ederken, ABD desteğiyle örgütün gelecekte Akdeniz'e çıkış için sıçrama noktası olma potansiyeli taşıyor.

Haberler 17.01.2018 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin kuzeybat ucundaki Afrin, Halepin en büyük ilçelerinden.

Türkiyenin Hatay ve Kilis illerine snr Afrin, Hatayn Amanos Dalarna açlyor.

Suriyede rejim kart halk hareketlerinin balad 2011 yl ve ardndan gelen iç sava döneminde, Afrin PYD/PKKnn en fazla yuvaland sahalardan oldu.

Afrindeki örgütün varl, Bear Esed rejimi ve Rusyann taktik destekleri ile Frat Nehrinin dousunda ABDnin yardmlar sayesinde zaman içinde daha da güçlendi.

ABDnin youn askeri desteiyle hzla büyüyen örgüt halihazrda, Suriye-Türkiye snrnn da yüzde 65ini igalinde tutuyor.

- Snr illeri tehdit altnda

Hatayn Amanos Dalarnn Suriye tarafndaki uzants olan Afrin Dalar, ilçeye doal bir koruma salyor.

Buna karn, Afrin Dalarnn fiziki hakimiyeti, terör örgütüne, Kilis il merkezinin tümünü ve Hatayn önemli bir bölümünü ate menziline alabilmesine imkan veriyor.

- Amanos szmalarnda kontrolü güç arazi

Afrin dalar, Hatay içindeki Amanoslarla birleen kontrolü güç engebeleriyle, sk sk teröristlerin szma giriimlerine sahne oluyor.

PYD/PKK, söz konusu bölgeden militan, silah ve mühimmat szdrarak, Türkiyedeki terörü besleme çabalarn sürdürüyor. Örgüt, Afrinden Kilis ve Hataya sk aralklarla taciz atei açyor.

Güvenlik kaynaklar, Afrinden Amanoslara szdrlanlar arasnda tanksavar, roketatar, Doçka tipi ar makineli tüfek ve Kalenikof ve Amerikan yapm M16 piyade tüfekleri gibi silahlar ile uçaksavar mühimmatlarnn yer aldn bildiriyor.

ABD, Nisan 2016dan bu yana PYD/PKKya salad silah ve araçlar arasnda çok namlulu roket atarlar ve füze rampalar, 80 ve 120 mm havanlar, MK19 bomba atar, M4 Cabrine ve M16 piyade tüfekleri, ABD yapm BGM-71 TOW-Anti tank füzeleri, Humwee tipi askeri araçlar, Cougar tipi zrhl personel tayclar, insansz hava gözlem araçlar ile Türkiyenin çeitli kereler talep etmesine ramen satmaya yanamad FGM-148 Javelin Anti-tank füzeleri bulunuyor.

- Akdenize çk hedefinde sçrama tahtas

PYD/PKK, ABDnin terör örgütü DEAla mücadele gerekçesiyle sahadaki müttefiki haline gelmesinden sonra Suriyede büyük bir alan igal etti.

ABDnin havadan ve karadan youn desteiyle ülkenin dörtte birini ele geçirdi.

Bu yaylma esnasnda, Akdenize çk noktasna kavumak, gelecekte devletlemek ve d dünyadan dorudan yardm almak isteyen örgütün en büyük hedefi haline geldi.

En douda Suriye-Irak snrndan balayarak Suriye-Türkiye snr boyunca Akdeniz yönünde ilerleyen örgüt için Afrin sçrama tahtas durumunda.

Türkiye, Frat Kalkan Harekat ile örgütün dou-bat balantsnda ksmi bir engelleme yapt.

Ancak örgüt, Esedle çok boyutlu ilikileri sayesinde Irak snrndaki alandan Afrine kadar, rejim bölgesi üzerinden eriim salyor.

Afrin, PYD/PKK için günün birinde Akdenize çk umudunu koruduu bir uç nokta durumunda.

- Frat Kalkanna tehdit

Afrin, Türk Silahl Kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu ile gerçekletirdii Frat Kalkan Harekat bölgesinin bat ucunda bulunuyor.

PYD/PKK, Frat Kalkan öncesinde 2016 balarnda Rusya ve rejim desteini alarak Afrinden söz konusu alana yaylmaya çalt.

PKK, haziran 2015te ABDnin youn hava desteiyle Haseke ve Aynularab arasnda kalan Tel Ebyad ele geçirdikten sonra, Arap ve Türkmen nüfusun yaad ilçede etnik temizlie girimiti. lçe krsalndaki Türkmen ve Arap köylere saldrlar düzenleyen PYD/PKK, halk göçe zorlamt.

Afrin içinden çkan terörist unsurlar, muhaliflerin ve Araplarn kontrolündeki Tel Rfat ilçesi ve çevresini igal etti.

Örgüt, Afrinin komusu Azezde gerek muhalif askeri unsurlar gerek sivil halka yönelik youn tacizlerde bulunuyor. Son aylarda çok sayda sivil, Afrin dalarndan ar silahlarla açlan atele hayatn kaybetti.

Muhalifler, Türk ordusunun bölgeden çekilmesi durumunda PYD/PKKnn Afrinden ilerleyerek Frat Kalkan bölgesini ele geçirmek isteyeceini deerlendiriyor.

- dlib gerginlii azaltma bölgesine tehdit

dlib, Afrinden Akdeniz yönünde ilerlemek isteyen PYD/PKKy güneyine örülmü bir duvar gibi engelliyor.

Muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kontrolündeki dlibde, Türkiyenin giriimleriyle Astana anlamalar sayesinde gerginlii azaltma bölgesi oluturulmas terör örgütünün çkarlaryla çatyor.

Esed rejimi, ran kontrolündeki güçler ve Rusyann dlibdeki gruplarla çatarak direnii krmas durumunda, PYD/PKK Afrin-dlib hattnda Akdenize ilerleyebileceini hesaplyor.

Bu nedenle Türk ordusunun dlibe girerek Afrini güneyinde baz atekes gözlem noktalar kurmas örgütü rahatsz etti.

Örgüt, gözlem noktas için keif faaliyetlerine balamasndan itibaren TSK unsurlarn sürekli taciz etti.

dlibde sürecin kontrolden çkp atekesin çökmesi durumunda PYD/PKK bu hatta ilerleme frsatlarn yeniden deerlendirecek.

Türkiyenin Afrine yönelik olas harekat durumunda ise gözlem noktalarnn güvenlii ve ileyii güvence altna alnm olacak.

- Siviller evlerine dönecek

Türkiyenin Afrine yapaca muhtemel harekatn bir hedefi de teröristlerin ilçenin güneydousunda igal ettikleri Tel Rfat ilçesi ve çevresinden kaçan sivillerin evlerine geri dönmesine imkan salamak.

Örgütün Tel Rfat igali srasnda yaklak 50 bin Arap, Türkiye snrnda muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesine snmt.

Azezdeki çadr kamplarda yaam mücadelesi veren Tel Rfat halk, evlerine dönme umuduyla yayor.

PYD/PKK, Tel Rfat ve çevresinde kalan halka yönelik keyfi alkoyma ve zorla silah altna alma gibi uygulamalarna devam ediyor.

- ABD plann zayf noktasndan bozmak

Snr Güvenlii Gücü ad altnda PYD/PKKy ordulatrmaya balayan ABD, örgütün elindeki topraklar muhafaza etme hedefini resmen açklad.

ABD plannn baar salamas, ülke genelinde de tüm çatmalarn dondurulmas halinde, PYD/PKK çok daha güçlenen silahl varlyla yeni yönetimden büyük bir pay iddia edecek.

Öte yandan Frat Nehrinin dousunda teröristlerin içine dalan ABD askeri varl, Afrinde boy göstermiyor.

Bu da örgütü Afrinde Türkiyeye kar daha savunmasz hale getiriyor.

Ana Sayfaya Git